Τριχίνωση: Συμπτώματα και θεραπεία

down555555555loadΗ Trichinella spiralis είναι ένα σκουλήκι ζει στο έντερο των περισσότερων ζώων που τρώνε κρέας, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων. Μπορεί να μολύνει το έντερο των ανθρώπων αλλά και των μυών.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων στις ΗΠΑ εκτιμά ότι 10.000 περιπτώσεις της τριχινίασης διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Ο θηλυκός σκώληκας ελευθερώνει νύμφες που εισέρχονται στους μυς και σχηματίζουν κύστεις. Όταν φαγωθεί ο μολυσμένος μυς, οι κύστεις αναπτύσσονται σε μία νέα γενιά σκωλήκων.

Ο άνθρωπος κολλάει συνήθως τριχίνωση από την πρόσληψη μολυσμένου ωμού ή μισοψημένου χοιρινού κρέατος ή προϊόντων χοιρινού κρέατος ή από βοδινό που έχει περαστεί από μολυσμένη μηχανή του κιμά ή έχει αναμιχτεί με μολυσμένο χοιρινό.

Η συχνότητα εμφάνισης της μόλυνσης έχει μειωθεί σημαντικά με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, αλλά το κρέας από άγρια ζώα και κυρίως της αρκούδας αποτελεί συνεχιζόμενη πηγή μόλυνσης.

Συμπτώματα και διάγνωση

Δύο έως 12 ημέρες μετά την πρόσληψη μολυσμένου κρέατος μπορεί να έχετε διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και αδιαθεσία που διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες, αν και μερικά άτομα μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

Όταν οι νύμφες εισέρχονται στους μυς, μπορεί να εμφανιστεί μυϊκός πόνος και ευαισθησία, πυρετός, οίδημα στο πρόσωπο, αδυναμία, ευαισθησία στο φως και επιπεφυκίτιδα, που συνήθως διαρκούν περίπου 6 εβδομάδες.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μία εξέταση αίματος και μία βιοψία μυός, προκειμένου να κάνει διάγνωση για την τριχίνωση.

Πιθανά συμπτώματα όταν οι νύμφες είναι στα έντερα:

* διάρροια
* κοιλιακές κράμπες
* κούραση
* ναυτία
* εμετός

Τα συμπτώματα μετά από νύμφες εισέρχονται μυϊκό ιστό:

* μυϊκοί πόνοι
* υψηλός πυρετός
* οίδημα στα μάτια και το πρόσωπο
* ευαισθησία στο φως
* οφθαλμικές μολύνσεις
* εξανθήματα
* πονοκέφαλος
* βήχας

Πόσο σοβαρή είναι η τριχίνωση; Εκτός από τα σοβαρά περιστατικά η τριχίνωση δεν είναι συνήθως σοβαρή και συχνά υποχωρεί από μόνη της.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται θεραπεία.

Μπορεί να χορηγηθούν παυσίπονα για τους μυϊκούς πόνους.

Ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο που ονομάζεται αλβενδαζόλη μπορεί να χορηγηθεί για την εντερική μόλυνση, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό, αν ο σκώληκας έχει εγκατασταθεί στους μυς.

Πρόληψη

Η τριχίνωση μπορεί εύκολα να προληφθεί με καλό μαγείρεμα του κρέατος ή κατάψυξη του στους -15 βαθμούς Κελσίου επί 3 εβδομάδες.

Δείτε επίσης