Έκζεμα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

imaekzema5gesΤα έκζεμα, που είναι επίσης γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, εκδηλώνεται συνήθως σε μωρά και παιδιά, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Περίπου 70% των ατόμων με έκζεμα έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Επιπλέον, περίπου το 40 με 60% των ατόμων με έκζεμα έχουν αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος, όπως αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα.

Συμπτώματα και διάγνωση

Το έκζεμα συνίσταται σε πλάκες ξηρού και πάρα πολύ κνησμώδους, πεπαχυσμένου δέρματος. Χαρακτηριστικά προσβάλλει το δέρμα πίσω από τα γόνατα και τις πτυχές των αγκώνων. Ο κνησμός είναι επίμονος και συχνά οδηγεί τους ανθρώπους σε υστερικό κνησμό. Τα βρέφη και τα παιδιά που έχουν τη νόσο ιδρώνουν περισσότερο από τα φυσιολογικά και έχουν ξηρό δέρμα που έχει μεγαλύτερη από τη συνήθη τάση για κνησμό. Τα περισσότερα παιδιά με έκζεμα προέρχονται από οικογένειες στις οποίες τα άλλα μέλη έχουν ασθένειες σχετιζόμενες με αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Έντονη, επίμονη φαγούρα.
  • Κατά τόπους πάχυνση του δέρματος.

Τα παιδιά συνήθως εκδηλώνουν το άσθμα σε ηλικία 6 ετών, παρόλο που σε μερικά άτομα δεν παρατηρείται βελτίωση μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.

Πόσο σοβαρό είναι το έκζεμα; Το έκζεμα είναι ερεθιστικό, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί ένα παροδικό πρόβλημα. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν σοβαρό έκζεμα.

Θεραπεία

Η θεραπεία του εκζέματος περιλαμβάνει πρωταρχικά τη χρήση αλοιφών, λοσιόν και αντιισταμινικών. Ο στόχος είναι να σταματήσει ο επίμονος κνησμός, διότι οδηγεί σε εκδορές και επομένως σε περισσότερο κνησμό.

Κάνετε τακτικά μπάνιο στα παιδιά σας, πάνω από 3 φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο, ουδέτερο σαπούνι. Η χρήση λαδιών μπάνιου προφυλάσσει συχνά το δέρμα από την υπερβολική ξηρότητα. Κόβετε τα νύχια τους κοντά, για να ελαττωθεί η βλάβη που προκαλείται από το ξύσιμο.

Χρησιμοποιήστε κρέμες και λοσιόν, για να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο. Για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον κνησμό, απλώστε μια κρέμα ή αλοιφή με κορτικοστεροειδή. Αν αυτό δε βοηθάει, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιισταμινικά.

Όταν η κατάσταση επιμένει για χρόνια, προκαλεί πάχυνση της επιδερμίδας και την κάνει να φαίνεται σαν το κατεργασμένο δέρμα – μία διαδικασία που καλείται ληχεινοποίηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γιατροί θα συστήσουν κάποιες φορές αλοιφές που περιέχουν λιθανθρακόπισσα, ένα παχύρρευστο υγρό που λαμβάνεται από την επεξεργασία του άνθρακα. Η λιθανθρακόπισσα περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά οι αλοιφές μπορεί να είναι δυσάρεστες και να έχουν έντονο χρώμα.

Πρόληψη

Αποφύγετε την εφίδρωση και το υπερβολικό ζέσταμα, που αποτελούν τους πιο συχνούς εκλυτικούς παράγοντες του κνησμού που σχετίζεται με το έκζεμα. Παρόλο που τα αλλεργιογονα δεν προκαλούν άμεσα έκζεμα, μπορούν να το ενεργοποιήσουν.

Τα εισπνεόμενα αλλεργιογονα, όπως η γύρη, τα ακάρεα σκόνης και το χνούδι ζώων, προκαλούν επίσης ανησυχία. Ο ξηρός αέρας μπορεί επίσης να ερεθίσει το έκζεμα, οπότε σκεφτείτε να χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας έναν υγραντήρα κατά τη διάρκεια των ξηρών εποχών.

Δείτε περισσότερα για το έκζεμα εδώ.

Δείτε επίσης