Φυσικοθεραπεία για νευρολογικά προβλήματα

imfyskothres55dagesΗ φυσικοθεραπείες μπορεί να έχουν ιδιαίτερη αξία στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της ισχύος και της κινητικότητας και στη διεξαγωγή συγκεκριμένων εργασιών, που εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία.

Ο φυσικοθεραπευτής συνεργάζεται στενά με το γιατρό σας, για να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα που θα είναι αποτελεσματικό για εσάς. Ο φυσικοθεραπευτής και ο γιατρός σας θα επανεκτιμούν τη θεραπεία τακτικά, καθώς θα προοδεύετε.

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να έχει ως στόχο προβλήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα των αρθρώσεων, τη μυϊκή ισχύ, το συντονισμό, την απόδοση της καρδιάς και των πνευμόνων, τη στάση και την ικανότητα αλλαγής θέσης, τη βάδιση, την επικοινωνία, την τήρηση οδηγιών και τη διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ορισμένες από τις θεραπείες που εφαρμόζουν οι φυσικοθεραπευτές είναι:

Άσκηση (κινησιοθεραπεία)

Η άσκηση είναι η πιο διαδεδομένη και ευρέως εφαρμοζόμενη τεχνική φυσικοθεραπείας. Το πρόγραμμα των ασκήσεων σας θα σχεδιαστεί, ώστε να ξεπεραστούν οι εκδηλώσεις της νόσου όσο είναι δυνατό, είτε αυτό σημαίνει την αύξηση του βαθμού της κινητικότητας των αρθρώσεων είτε τη διατήρηση της συσταλτικότητας και της χάλασης των μυών σας σε συντονισμό με άλλους μυς.

Οι ασκήσεις μπορεί να είναι σύνθετες ή περίπλοκες. Μπορεί να διεξάγονται ενεργητικά από εσάς ή με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σας, ή παθητικά, καθώς ο φυσικοθεραπευτής σας θα κινεί το χέρι ή το πόδι σας σε ένα εύρος κινήσεων. Οι ενεργητικές ασκήσεις είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας, ενώ οι παθητικές ασκήσεις βοηθούν, όταν έχετε μυϊκές συσπάσεις ή χρειάζεται να ξαναμάθετε κάποιες κινήσεις. Οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή ισχύ.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι συσκευών, όπως ένα τραπέζι ή ένα στρώμα ασκήσεων, ένα στατικό ποδήλατο, βοηθήματα βάδισης, αναπηρικά αμαξίδια, σκαλοπάτια άσκησης, ιμάντες, ράμπες, παράλληλες μπάρες, τροχαλίες και βάρη.

Θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία

Η θερμότητα μπορεί να διεγείρει την κυκλοφορία, να χαλαρώσει τους τεταμένους μυς και να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Μπορεί να εφαρμοστεί με κομπρέσες ζεστού νερού, με ακτινοβολία βραχέων κυμάτων, με υπερήχους, με ζεστό κερί παραφίνης ή θερμά λουτρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η κρυοθεραπεία με παγοκύστες ή με κρύο νερό. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η εμβάπτιση των χεριών και των ποδιών εναλλασσόμενα σε ζεστό και κρύο νερό.

Δεινόλουτρα

Τα δεινόλουτρα μπορούν να απαλύνουν τον πόνο από τους μυϊκούς σπασμούς και να βοηθήσουν στην καθοδήγηση ή στην ενδυνάμωση των κινήσεων σας, διότι το νερό σάς υποστηρίζει μερικώς, αλλά και προβάλλει αντίσταση στην κίνηση σας.

Μασάζ

Η θεραπεία με μασάζ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να ανακουφίσει τον τοπικό πόνο ή τις μυϊκές συσπάσεις και να ελαττώσει το οίδημα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές με ειδικές συσκευές ή από μέλη της οικογένειας εκπαιδευμένα σε κατάλληλες τεχνικές.

Ηλεκτροθεραπεία

Ηλεκτρικά ρεύματα πολύ χαμηλής έντασης, που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα σας, μπορούν να διεγείρουν επιπολείς μυς και να τους κάνουν να συσπαστούν. Αυτό βοηθάει στην ανταπόκριση των παράλυτων ή αποδυναμωμένων μυών.

Μπορεί ακόμη να χορηγηθούν συγκεκριμένα φάρμακα μέσω του δέρματος σας με μία ηλεκτρική συσκευή χαμηλής τάσης. Φορητές ηλεκτρικές συσκευές, που καλούνται μονάδες διαδερμικής ηλεκτρονικής διέγερσης των νεύρων ή TENS, χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές για τον έλεγχο του χρόνιου πόνου.

Βοηθητικές συσκευές

Η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει την εκμάθηση του πώς να χρησιμοποιείτε βοηθητικές συσκευές βάδισης, όπως μπαστούνια, νάρθηκες, περιπατητές, ή άλλο βοήθημα κινητικότητας όπως αναπηρικό καροτσάκι ή μηχανοκίνητο σκούτερ. Μπορεί επίσης να εκπαιδευτείτε στη χρήση συσκευών που μπορούν να σας διευκολύνουν στο κούμπωμα κουμπιών, στο κράτημα ενός πιρουνιού, στο να τηλεφωνείτε ή να οδηγείτε αυτοκίνητο.

Αλλες θεραπείες

Εκτός από το γιατρό σας και το φυσικοθεραπευτή σας μπορεί να συνεργαστείτε και με κάποιον εργασιοθεραπευτή, για να σας βοηθήσει να επανακτήσετε την ικανότητα να διεξάγετε καθημερινές εργασίες, όπως το πλύσιμο και το ντύσιμο, ή να αναπτύξετε εναλλακτικές μεθόδους, για να αντεπεξέλθετε στην απώλεια της λειτουργικότητας.

Δείτε επίσης