Τα ΜΣΑΦ (παυσίπονα) αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι η ευρεία χρήση παυσίπονων μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η προειδοποίηση βασίζεται στα νέα δεδομένα που έγιναν γνωστά τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού μπορεί να αυξηθεί ακόμα και μετά από σύντομο διάστημα χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

painkil5555555ersΟ FDA  ζητά από το κοινό να είναι προσεκτικό με τη χρήση των ΜΣΑΦ ειδικά όταν έχουν ήδη υποστεί καρδιακό έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Πολλά μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα προϊόντα εντάσσονται στην κατηγορία των ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Η σύσταση του οργανισμού δεν αφορά την ασπιρίνη, αν και περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ΜΣΑΦ.

Τα παυσίπονα αυτά δίνεται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου ή του πυρετού που προκύπτει από, γρίπη, πονοκεφάλους, αρθρίτιδα και κράμπες. Οι υψηλές δόσεις απαιτούν ιατρική συνταγή αλλά οι χαμηλότερες δόσεις είναι διαθέσιμες χωρίς συνταγογράφηση. Ορισμένα εμπορικά ονόματα είναι τα: Celebrex, Advil, Naprosyn, Aleve και Daypro.

Αλλαγή στις οδηγίες χρήσης

Ο FDA θα ζητήσει από τις φαρμακοβιομηχανίες να συμπεριλάβουν την αναθεωρημένη σύσταση στο φύλλο οδηγιών χρήσης των ΜΣΑΦ (συνταγογραφούμενων ή μη).

«Μέχρι τώρα, στις οδηγίες χρήσης των ΜΣΑΦ υπήρχε η προειδοποίηση, “ίσως προκαλούν κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου”. Τώρα λέμε ότι πράγματι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του FDA, Έρικ Παχον.

«Δεν θα πρέπει να παίρνετε περισσότερα από ένα προϊόντα που περιέχουν ΜΣΑΦ κάθε φορά και πρέπει να ελέγχετε πάντα τη λίστα των δραστικών ουσιών του σκευάσματος», τονίζει από την πλευρά της η Κάρεν Μάχονεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Μη Συνταγογραφούμενων Προϊόντων του FDA.

Για αυτούς που πάσχουν από καρδιακή νόσο ή υπέρταση θα πρέπει η χρήση των ΜΣΑΦ να γίνεται ύστερα από υπόδειξη του θεράποντος ιατρού. Στη περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η χρήση τους, θα πρέπει να λαμβάνονται στην ελάχιστη δυνατή δοσολογία και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Για την αντιμετώπιση του πόνου, η χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10 ημέρες.

Οι φαρμακοβιομηχανίες

Η Bayer (κατασκευαστής του Aleve) κυκλοφόρησε μια δήλωση μέσω εκπροσώπου της: «Όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας, το Aleve (ναπροξένη 220 mg) είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό παυσίπονο, που χρησιμοποιούν εκατομμύρια καταναλωτές. Θα συνεργαστούμε με τον FDA και θα ενσωματωθούν πρόσθετες πληροφορίες στις οδηγίες χρήσης ανάλογα με την περίπτωση».

Η Pfizer (κατασκευαστής του Celebrex και Advil) κυκλοφόρησε μια δήλωση λέγοντας: «Για πάνω από 30 χρόνια, η εκτεταμένη χρήση των καταναλωτών και αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη, όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό παυσίπονο. Είμαστε δεσμευμένοι για την ασφάλεια των ασθενών, και θα συνεργαστούμε με τον FDA».

Δείτε επίσης