Αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα μαζί αυξάνουν την εγκεφαλική αιμορραγία

Η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μαζί με παυσίπονα αυξάνουν αυξάνουν την  αιμορραγία στον εγκέφαλο, γράφουν Βρετανοί επιστήμονες στο περιοδικό British Medical Journal.

640555555555555x0Τα στοιχεία βασίζονται σε 4 εκατομμύρια άτομα και δείχνουν πως όσοι λαμβάνουν τα δύο είδη φαρμάκων έχουν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγία εγκεφάλου σε σχέση με τη λήψη μόνο αντικαταθλιπτικών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νοσοκομειακά αρχεία για εισαγωγές νοσοκομείων με εγκεφαλική αιμορραγία μέσα σε 30 μέρες από τότε που άρχισε η συνταγογράφηση.

Ο κίνδυνος για τους άνδρες ήταν 2,6 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το αν λάμβαναν μόνο αντικαταθλιπτικά ενώ ο κίνδυνος για τις γυναίκες ήταν μόνο 1,2 φορές μεγαλύτερος.

Δεν είναι απολύτως κατανοητό γιατί ο συνδυασμός των δύο ειδών φαρμάκων αυξάνει την εγκεφαλική αιμορραγία. Ωστόσο κάθε είδος φαίνεται ότι επηρεάζει τα αιμοπετάλια και αυξάνει ελαφρώς την αιμορραγία του πεπτικού συστήματος. Μόλις πρόσφατα, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι τα παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακό έμφραγμα.

Ο μακροχρόνιος  κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος

Οι ερευνητές λένε ότι γιατροί πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς με κατάθλιψη αν λαμβάνουν παυσίπονα, πριν τους χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά. Διότι ο συνδυασμός των δύο ειδών φαρμάκων είναι συνηθισμένος στους ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη καθώς υποφέρουν από χρόνιους πόνους και λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή.

Στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) αναλγητικά ανήκουν το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη, η ινδομεθακίνη, η ναπροξένη, η νιμεσουλίδη, το μεφαιναμικό οξύ, οι κοξίμπες κ.α. Τα παυσίπονα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η οσφυαλγία, η ουρική αρθρίτιδα, ακόμα και ο πονόδοντος.

Αν και ήδη είναι γνωστό ότι τα ΜΣΑΦ και μία οικογένεια αντικαταθλιπτικών που λέγονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) σχετίζονται με ελαφρώς αυξημένη αιμορραγία στο πεπτικό, από μόνα τους κανένα από τα δύο δεν έχει βρεθεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός των ΜΣΑΦ με οποιοδήποτε είδος αντικαταθλιπτικών και όχι μόνο με τα SSRI, αυξάνει την αιμορραγία του εγκεφάλου.

«Οι παθήσεις που απαιτούν ΜΣΑΦ και αντικαταθλιπτικά συχνά συνυπάρχουν, καθώς το 65% των ενηλίκων με μείζονα κατάθλιψη έχουν και χρόνιους πόνους», αναφέρει το συνοδευτικό άρθρο της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη εστίασε στις πρώτες 30 μέρες από την έναρξη της αγωγής και τα μακροχρόνια ευρήματα μπορεί να είναι χειρότερα.

Δείτε επίσης