Βαρότραυμα (αερωτίτιδα)

varotrauma5Η πίεση του αέρα στο μέσο αυτί σας είναι συνήθως ίδια με αυτή του έξω αυτιού χάρη στην ευσταχιανή σάλπιγγα, ένα στενό κανάλι που συνδέει το μέσο αυτί με το λαιμό σας.

Όταν καταπίνετε ή χασμουριέστε, ανοίγει και επιτρέπει στον αέρα να ρέει προς και από το μέσο ους εξισώνοντας την πίεση του αέρα στο αφτί σας με την εξωτερική πίεση.

Αν η ευσταχιανή σας σάλπιγγα αποφραχθεί, μπορεί να προκύψουν διαφορές στην πίεση ανάμεσα στις δύο πλευρές του τύμπανου σας. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως βαρότραυμα.

Συμπτώματα και διάγνωση

Αν πρόκειται να πετάξετε με αεροπλάνο ή να κάνετε καταδύσεις, ενώ έχετε ρινική συμφόρηση, μπορεί να εμφανίσετε τα συμπτώματα του βαροτραύματος: πόνος στο αφτί, ελαφριά έκπτωση της ακοής και ένα αίσθημα πληρότητας στα αφτιά σας. Τα συμπτώματα προκαλούνται από το τύμπανο σας που κάμπτεται προς τα μέσα ή προς τα έξω εξαιτίας της διαφοράς στην ατμοσφαιρική πίεση.

Πιο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί, αν η μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι μεγάλη ή αν η ευσταχιανή σάλπιγγα έχει φράξει ολοκληρωτικά. Τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μέσου ωτός μπορεί να υποστούν ρήξη και να αιμορραγήσουν γεμίζοντας το αφτί σας με αίμα και προκαλώντας έκπτωση της ακοής και αίσθημα παρόμοιο με αυτό που νιώθετε, όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό.

Τα συμπτώματα του βαροτραύματος εξαφανίζονται συνήθως μέσα σε μερικές ώρες από την έναρξη τους. Το βαρότραυμα δεν είναι σοβαρή κατάσταση και δεν προκαλεί μόνιμη έκπτωση της ακοής.

Σε μερικές περιπτώσεις οι έντονες αλλαγές πίεσης μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στο μέσο ους και ρήξη τύμπανου, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη έκπτωση της ακοής. Αν τα συμπτώματα δε βελτιωθούν μέσα σε λίγες ώρες μετά το περιστατικό, επισκεφθείτε το γιατρό.

Σημεία και συμπτώματα

  • Μέτριος ως έντονος πόνος στο αφτί.
  • Αίσθηση ότι το αφτί είναι γεμάτο με υγρό.
  • Ελαφρά έκπτωση της ακοής.
  • Ζάλη.
  • Θόρυβος, όπως βουητό, κουδούνισμα ή αντήχηση μέσα στο αφτί σας (εμβοές).

Θεραπεία

Αν έχετε βαροτραύμα, φυσήξτε απαλά αέρα από τη μύτη σας, ενώ το στόμα σας είναι κλειστό και κλείνετε ελαφρώς τη μύτη σας.

Τα συμπτώματα φεύγουν συνήθως από μόνα τους. Ωστόσο, αν δεν εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να αιμορραγείτε από τα μικρά τριχοειδή αγγεία στο μέσο ους. Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη, για να αποφύγετε τη λοίμωξη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να γίνει με μία μικρή χειρουργική τομή στο τύμπανο σας (μυρριγγοτομία) και την αφαίρεση του υγρού.

Δείτε επίσης