Ακουστικό νευρίνωμα: Συμπτώματα και θεραπεία

Το ακουστικό νευρίνωμα (acoustic neurinoma) είναι ένας αργά αυξανόμενος, μη καρκινικός (καλοήθης) όγκος του ακουστικού νεύρου (νευρίνωμα σημαίνει όγκος  νεύρου).

imakositko neryinoss5agesΟ όγκος βρίσκεται συνήθως κοντά στο σημείο που το νεύρο φεύγει από την κρανιακή κοιλότητα και εισχωρεί στο σύμπλεγμα των οστών στο εσωτερικό του αφτιού σας.

Επειδή σ’ αυτή τη θέση σχηματίζεται γωνία από δυο κατασκευές του εγκεφάλου σας (την παρεγκεφαλίδα και τη γέφυρα του εγκεφάλου) και από ένα μέρος του κρανίου σας, το ακουστικό νευρίνωμα ονομάζεται μερικές φορές και γωνιακός όγκος.

Συμπτώματα και διάγνωση

Αν έχετε ελαφρά ζάλη, απώλεια ισορροπίας, κουδούνισμα ή άλλους θορύβους στο ένα αφτί και σταδιακή έκπτωση της ακοής, μπορεί να έχετε ένα ακουστικό νευρίνωμα. Η ζάλη είναι συνήθως συνεχόμενη και δεν εκδηλώνεται σε ξεχωριστά επεισόδια, όπως κάνει στη νόσο Meniere (Μενιέρ).

Σημεία και συμπτώματα

  • Ελαφριά ζάλη.
  • Θόρυβος, όπως βουητό, κουδούνισμα ή βρυχηθμός στα αφτιά σας (εμβοές).
  • Έκπτωση της ακοής.

Ο γιατρός σας ή ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να σας κάνει μία εξέταση, για να ελέγξει την οξύτητα και το εύρος της ακοής σας. Για την εξέταση της ακοής χρησιμοποιεί συνήθως μία ηλεκτρονική συσκευή που παράγει τόνους διαφόρων εντάσεων. Όταν ακούτε έναν τόνο, σηκώνετε το χέρι σας ή πατάτε ένα κουμπί. 0 ωτορινολαρυγγολόγος θα σας ζητήσει να επαναλάβετε μία σειρά λέξεων, για να εξακριβώσει την ικανότητα σας να καταλαβαίνετε την ομιλία.

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να είναι έλεγχος της ισορροπίας, νευρολογική εξέταση και αξονική ή μαγνητική τομογραφία στο κεφάλι σας, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει νευρίνωμα.

Πόσο σοβαρό είναι το ακουστικό νευρίνωμα; Αν και είναι καλοήθης όγκος με αργή ανάπτυξη, αυτός ο όγκος μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή, γιατί βρίσκεται δίπλα σε ζωτικά νεύρα και όργανα του εγκεφάλου. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσει πίεση και να προκαλέσει βλάβη σε αυτά τα όργανα.

Θεραπεία

Ανάλογα με την ηλικία σας, τη γενική σας υγεία και το μέγεθος του όγκου εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσετε να παρακολουθείτε το μέγεθος του όγκου, να τον αφαιρέσετε χειρουργικά ή να τον θεραπεύσετε με μία μορφή στεραιοτακτικής ακτινοχειρουργικής που είναι γνωστή ως Gamma Knife ακτινοχειρουργική.

Κατά τη μέθοδο αυτή, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο, χορηγούνται μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας με ακρίβεια με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το κεφάλι παραμένει ακινητοποιημένο και επικεντρωμένες ακτίνες ακτινοβολίας στοχεύουν με ακρίβεια τον όγκο, για να αποφύγουν τη βλάβη σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. To Gamma Knife είναι ένα μηχάνημα 18 τόνων που εκπέμπει ακτινοβολία γάμμα υψηλής ενέργειας.

Για τη χειρουργική αφαίρεση του ακουστικού νευρινώματος είναι συνήθως απαραίτητη μία χειρουργική ομάδα που περιλαμβάνει ένα νευροχειρουργό και έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο όγκος προσεγγίζεται είτε μέσα από τη μαστοειδή απόφυση και το έσω ους, είτε πίσω από τη μαστοειδή περιοχή ή πάνω από το αφτί, είτε χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων. Ένα χειρουργικό μικροσκόπιο και οθόνες παρακολούθησης των νεύρων χρησιμοποιούνται, για να προστατέψουν τα ευαίσθητα νεύρα, όπου αυτό είναι δυνατό. Συνήθως παραμένετε στο νοσοκομείο για 3 με 5 ημέρες και συνεχίζετε την ανάρρωση στο σπίτι για περίπου ένα μήνα.

Δείτε επίσης