Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης

imiliggos555agesΟ καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (Benign Paroxysmal Positional Vertigo) χαρακτηρίζεται από ξαφνική έντονη αίσθηση ότι το δωμάτιο στροβιλίζεται (ίλιγγος), όταν κινείται το κεφάλι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση ή όταν ξαπλώνετε σε μία συγκεκριμένη θέση.

Αυτό που προκαλεί τον ίλιγγο είναι η θέση του κεφαλιού σας.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην αίθουσα του λαβυρίνθου, το θάλαμο στο έσω αφτί σας που είναι γεμάτος με υγρό και ελέγχει την ισορροπία και την ακοή. Μικροσκοπικοί κόκκοι ή κρύσταλλοι, που ονομάζονται ωτόλιθοι και βρίσκονται μέσα στους ημικύκλιους σωλήνες του λαβύρινθου, επιπλέουν χαλαρά στο υγρό. Σε συγκεκριμένες θέσεις μπορεί να ερεθίσουν τις απολήξεις του νεύρου που ευθύνεται για την ισορροπία δίνοντας ένα λανθασμένο σήμα κίνησης και προκαλώντας μία σύντομη αίσθηση στροβιλισμού.

Οι ωτόλιθοι είναι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου και αποτελούν ανατομικό στοιχείο του έσω ωτός. Κανονικά, βρίσκονται ε ένα σχηματισμό του λαβυρίνθου που καλείται ελλειπτικό κυστίδιο.

Είναι άγνωστη η αιτία που προκαλεί τη χαλάρωση αυτών των σωματιδίων, αλλά θεωρείται ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Μερικές φορές προηγείται κάποιο χτύπημα στο κεφάλι. Σε άτομα κάτω των 50 ετών, η πιο συχνή αιτία του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης είναι ο τραυματισμός. Η συχνότητα της πάθησης αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας και στις περιπτώσεις αυτές οφείλεται στην σταδιακή εκφύλιση του λαβυρίνθου του έσω ωτός.

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης είναι ζάλη, αίσθημα περιστροφής, ίλιγγος, πονοκέφαλος, ναυτία, τάση προς έμετο. Οι δραστηριότητες που προκαλούν τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά έχουν σχέση με μια ακραία θέση της κεφαλής. Συχνά ένα απότομο σήκωμα από το κρεβάτι ή στριφογύρισμα και αλλαγή θέσης στον ύπνο προκαλεί ζάλη και ίλιγγο.

Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μία σειρά από εξετάσεις, για να εξακριβώσει τον τύπο του ιλίγγου που έχετε και αν ο αποπροσανατολισμός θέσης που βιώνετε είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης νόσου.

Τα χαρακτηριστικά του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης είναι ίλιγγος όταν γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω ή ξαπλώνετε σε μία συγκεκριμένη πλευρά, όταν κοιμάστε. Ο ίλιγγος συνήθως συνοδεύεται και από ακούσια κίνηση των ματιών από άκρη σε άκρη. Τα συμπτώματα υποχωρούν σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Σημεία και συμπτώματα

  • Απότομη ζάλη, όταν κινείτε το κεφάλι σας σε συγκεκριμένες θέσεις.
  • Ακούσια κίνηση των ματιών.

Πόσο σοβαρός είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης; 0 ίλιγγος θέσης είναι ενοχλητικός, αλλά πολύ σπάνια είναι επικίνδυνος, εκτός και αν ακόμα και τα μικρά επεισόδια ιλίγγου μπορεί να είναι επικίνδυνα για το επάγγελμα που ασκείτε.

Θεραπεία

Αν υποπτεύεστε τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης, μία απλή διαδικασία στο ιατρείο, μπορεί να είναι ικανή να τερματίσει τους ιλίγγους.

Η διαδικασία επανατοποθέτησης των ωτολίθων γίνεται με μερικές απλές κινήσεις τοποθέτησης του κεφαλιού σας. Ο στόχος είναι η σταδιακή μετακίνηση των σωματιδίων στον οπίσθιο ημικύκλιο σωλήνα μέσα σε μία μικροσκοπική κατασκευή, που μοιάζει με σάκο και ονομάζεται ελλειπτικό κυστίδιο, όπου δεν προκαλούν προβλήματα.

Μπορεί να είναι απαραίτητο να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές. Μετά τη διαδικασία πρέπει να κρατήσετε το κεφάλι σας όρθιο για 48 ώρες, ακόμα και στον ύπνο σας. Αυτό δίνει τον απαραίτητο χρόνο στα σωματίδια να κατασταλάξουν μέσα στο ελλειπτικό κυστίδιο. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα κολάρο στο λαιμό, για να μη γείρετε το κεφάλι σας.

Πάντως, ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι αυτοπεριοριζόμενος, δηλαδή τα συμπτώματα σταδιακά περιορίζονται από μόνα τους και τελικά εξαφανίζονται.

Δείτε επίσης