Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή στην περίπτωση του διαβήτη;

Δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς είναι η αιτία του διαβήτη τύπου 2. Κάποιοι θεωρούν ότι εμφανίζεται όταν το λίπος μαζεύεται στο συκώτι (το οποίο ρυθμίζει την παροχή γλυκόζης) και στο πάγκρεας, τον μικρό αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι που παράγει την ορμόνη ινσουλίνη.

Αν αυτό το λίπος εξαλειφθεί, επιτρέποντας την κανονική παραγωγή της ινσουλίνης, τότε η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά. Έτσι χάνοντας ένας υπέρβαρος περίπου 15% του σωματικού βάρους αντιμετωπίζει την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επιστρέφουν στα κανονικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα αυτό όμως μπορεί να πάρει ακόμα και δύο χρόνια.

«Γνωρίζουμε πως όταν οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 χάσουν ικανοποιητικό βάρος, ο διαβήτης θα εξαφανιστεί», εξηγεί ο καθηγητής Roy Taylor του Πανεπιστημίου του Newcastle.

Η διατροφή

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η απώλεια σωματικού βάρους αλλά οι διατροφικές συμβουλές για το πώς κάποιος μπορεί να αδυνατίσει είναι ένα θέμα υπό συζήτηση.

Ο καθένας με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ενθαρρύνεται να τρώει μια ισορροπημένη διατροφή – με άλλα λόγια, τα γεύματα να περιέχουν μια ισορροπία πρωτεϊνών, λαχανικών και, κυρίως, αμυλούχων υδατανθράκων συμπεριλαμβανομένων του ψωμιού του ρυζιού και των ζυμαρικών. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί επιμένουν ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί να συμβάλει στον διαβήτη τύπου 2 και όχι να τον αποτρέψει.

«Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο – και αν η διατροφή περιέχει ζάχαρη, ρύζι, ψωμί ή πατάτες, αυτοί οι υδατάνθρακες μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη στο αίμα», λέει ο δρ David Cavan, ενδοκρινολόγος.

Επίσης, ο δρ Aseem Malhotra, καρδιολόγος, λέει: «Οι υδατάνθρακες είναι γνωστό ότι προάγουν την αποθήκευση λίπους και προκαλούν πείνα. Δεδομένου ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση που σχετίζονται με μια δυσανεξία μεταβολισμού των υδατανθράκων απορεί κανείς γιατί συνιστάται μαι ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή η κατανάλωση άφθονων αμυλούχων υδατανθράκων και μέτριες ποσότητες ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών, όπως κέικ και μπισκότα».

Η καλύτερη μακροπρόθεσμη παρέμβαση για το διαβήτη τύπου 2, λέει ο Cavan, είναι να περιορίσει κάποιος τους υδατάνθρακες, τη ζάχαρη και το άμυλο, να τρώει πράσινα, μη αμυλούχα λαχανικά, και λιπαρά τρόφιμα όπως το τυρί και το πλήρες γιαούρτι. Να σημειωθεί ότι το διατροφικό λίπος δεν αυξάνει την ινσουλίνη.

Εναλλακτική λύση είναι μια πολύ χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα. Αυτό δοκιμάστηκε σε μια μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό, Diebetologia. Και στα 11 άτομα της μελέτης, αντιστράφηκε ο διαβήτης τύπου 2 μετά από οκτώ εβδομάδες με μια δίαιτα 600 θερμίδων την ημέρα, η οποία όμως περιείχε τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Φάρμακα

Όταν η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί μόνο με διατροφικές αλλαγές, το πρώτο φάρμακο που προτείνεται σε κάποιον με διαβήτη τύπου 2 είναι συνήθως η μετφορμίνη. Αυτά τα χάπια μειώνουν τη γλυκόζη που απελευθερώνεται από το συκώτι και κάνει τα κύτταρα του σώματος πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν το φάρμακο πως δεν λειτουργεί ή δεν μπορούν να το ανεχτούν και χρειάζονται διαφορετικό φάρμακο.

Πρόσφατα, βρέθηκε ότι η ενέσιμη λιραγλουτίδη αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που παράγεται από το σώμα και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν κατά μέσο όρο 6% του βάρους τους μέσα σε ένα χρόνο.

Άσκηση

Η διαιτητική αλλαγή είναι το κλειδί για τον έλεγχο και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2  αλλά μπορεί να μην λειτουργήσει για κάποιον που συνεχίζει μια καθιστική ζωή.

Μια ανασκόπηση 47 μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine το 2015, αποκάλυψε ότι το να κάθεται κάποιος ακίνητος για περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 90%.

Δείτε επίσης