Κινδυνεύετε να πάρετε κιλά αν τρώτε περπατώντας

Αν τρώτε βιαστικά και όρθιοι το πρωινό σας κινδυνεύετε να πάρετε κιλά, λένε Βρετανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Health Psychology.

aisleen-eating-her-dumplin5Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρρεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζέιν Ογκντεν ζήτησαν από 60 γυναίκες να καταναλώσουν μια μπάρα δημητριακών ενώ περπατούσαν στο διάδρομο, έβλεπαν τηλεόραση ή κουβέντιαζαν με ένα φίλο.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν τη μπάρα δημητριακών ενώ περπατούσαν έτειναν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα, από αυτούς που παρακολουθούσαν τηλεόραση ή συζητούσαν με κάποιο άτομο.

Στη συνέχεια οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τεστ γεύσης που περιλάμβανε τέσσερα διαφορετικά πιάτα με σνακ (σοκολάτας, καρότου, σταφυλιών και φρυγανιών). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελόντριες έφαγαν περισσότερα σνακ αν αρχικά είχαν φάει τη μπάρα δημητριακών ενώ περπατούσαν. Μάλιστα, στην περίπτωση της σοκολάτας έφαγαν πενταπλάσια ποσότητα.

Περισσότερες θερμίδες λόγω διάσπασης της προσοχής

«Τα άτομα που τρώνε το πρωινό τους στον δρόμο τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Αυτό ενδεχομένως να αποδίδεται στο γεγονός ότι το περπάτημα διασπά την προσοχή του ατόμου, πράγμα που διακόπτει την ικανότητα επεξεργασίας από τον εγκέφαλο της διαδικασίας του κορεσμού. Ή ίσως το περπάτημα να γίνεται αντιληπτό από τον εγκέφαλο ως μορφή άσκησης, πράγμα που δικαιολογεί την μετέπειτα υπερφαγία, ως μορφή ανταμοιβής» ανέφερε η Ογκντεν.

Η Ογκντεν πρόσθεσε ότι ακόμα και όταν τρώμε εν ώρα εργασία μπορεί να πάρουμε επιπλέον κιλά, αφού δεν συγκεντρωνόμαστε απόλυτα στο γεύμα μας και στη διαδικασία του φαγητού. Με τον τρόπο αυτό, ο εγκέφαλος ενδεχομένως να μην αναγνωρίζει το φαγητό ως πραγματική πηγή θερμίδων.

Δείτε επίσης