Το ακατάστατη κουζίνα υπονομεύει τη δίαιτα

Αν δίνετε μάχη με τα κιλά, φροντίστε να διατηρείτε καθαρή και σε τάξη την κουζίνα και γενικότερα το σπίτι σας. Απ’ ό,τι φαίνεται η πιθανότητα επιτυχίας μιας δίαιτας εξαρτάται και από αν είναι καλά οργανωμένο το περιβάλλον του σπιτιού σας.

Μια μελέτη που έγινε στο Food and Brand Lab του Πανεπιστημίου Κορνέλ, της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment and Behaviour βρήκε ότι η ακατάστατη και χαοτική κουζίνα δημιουργεί στρες και ωθεί σε τσιμπολόγημα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έμειναν για λίγο σε ακατάστατες κουζίνες έτρωγαν διπλάσια ποσότητα από αυτές που έμειναν σε καθαρές και τακτοποιημένες κουζίνες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 10 λεπτά μέσα στο “χάος” φτάνουν για να παρακινήσουν σε κατανάλωση 65 περισσότερων θερμίδων.

Κουζίνα, στρες και θερμίδες

Οι ερευνητές χώρισαν 100 γυναίκες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τις μισές να πάνε σε μία κουζίνα με σκόρπια χαρτιά και βρώμικα πιάτα, και στις υπόλοιπες να πάνε σε μία καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα.  Στο τραπέζι κάθε κουζίνας υπήρχε ένα πιάτο με μπισκότα δίπλα σε μπωλ με κράκερ και καρότα από το οποίο οι γυναίκες μπορούσαν να φάνε, αν ήθελαν, χωρίς όριο. Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης αναμονής τους, κτύπησε σε κάθε κουζίνα αρκετές φορές το τηλέφωνο, για να δημιουργήσει στρες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήταν στην ακατάστατη κουζίνα κατανάλωσαν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα μπισκότων από αυτές που ήταν στην καθαρή κουζίνα.

«Το χαοτικό περιβάλλον μας κάνει να βγαίνουμε και εμείς εκτός ελέγχου», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Λένυ Βαρτανιάν, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία. «Μας σπρώχνει να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό και μάλιστα το πιο λαχταριστό το οποίο είναι ανθυγιεινό. Τελικά υπονομεύει τη δίαιτα που κάνουμε και την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε».

Δείτε επίσης