Η μεγάλη περίμετρος μέσης υποδηλώνει κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η περίμετρος της μέσης υποδεικνύει με ισχυρότερο τρόπο την μελλοντική καρδιοπάθεια από το σωματικό βάρος ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) βρήκε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 65ο Ετήσιο Συμπόσιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Ερευνητές από το Intermountain Medical Center Heart Institute και το Johns Hopkins University διαπίστωσαν ότι η μεγάλη περίμετρος μέσης υποδηλώνει κίνδυνο για δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, κάτι κοινό στην καρδιακή ανεπάρκεια.

perifereia meshs 6Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη περίμετρος μέσης, δηλαδή ένα σώμα σε σχήμα μήλου (αυξημένο λίπος στην κοιλιά) είναι παράγοντας κινδύνου για υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, αυξημένη χοληστερίνη, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η μεγάλη περίμετρος μέσης σχετίζεται με προβληματική λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς η οποία προωθεί πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, το αίμα δεν ωθείται σωστά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Σώμα σχήμα μήλου

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαβήτη και υποβλήθηκαν σε αξονικές στεφανιαιογραφίες. χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα καρδιοπάθειας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για να καταγράψουν την εξέλιξή τους.

Διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία ανιχνεύθηκε με υπερηχογράφημα. Η συσχέτιση αυτή ήταν ανεξάρτητη από το σωματικό βάρος μεμονωμένα ή από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Να σημειωθεί ότι τελευταία έχουν πυκνώσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ΔΜΣ είναι αναξιόπιστος.

Ο Brent Muhlestein, καρδιολόγος και διευθυντής Έρευνας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Intermountain Medical Center, στο Σωλτ Λέικ Σίτυ, δήλωσε: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το σχήμα του σώματος αποτελεί ένδειξη για το αν κινδυνεύει κάποιος να εκδηλώσει καρδιοπάθεια. Tο σχήμα μήλου, όπως αναφέρεται όταν υπάρχει μεγάλη περίμετρος μέσης, είναι επικίνδυνο. Ευτυχώς, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί αν χάσει κάποιος κιλά».

Δείτε επίσης