Ο διαβήτης αυξάνει 50% τον κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα

Οι διαβητικοί έχουν 50% αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν στην περίπτωση που υποστούν έμφραγμα (καρδιακή προσβολή), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health από ερευνητές του University of Leeds της Βρετανίας.

diabetesΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Chris Gale, μελέτησαν στοιχεία για 703.000 άτομα που υπέστησαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύθηκαν γι’ αυτό. Από διαβήτη έπασχαν 120.568 άτομα (το 17% των ασθενών). Υπήρξαν 187.875 θάνατοι, το 27% όσων έπαθαν έμφραγμα.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το φύλο, την ηλικία και άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα και παράγοντες κινδύνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα. Το 36% των διαβητικών πέθαναν από το έμφραγμα έναντι 25% των ασθενών που δεν είχαν διαβήτη. Όταν το έμφραγμα είχε αιτία την πλήρη έμφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας, ο κίνδυνος θανάτου των διαβητικών ήταν αυξημένος κατά 56%, ενώ όταν η εμπλοκή της αρτηρίας ήταν μερική, ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά 39%.

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο διαβήτης συνιστά σημαντική απειλή σε περίπτωση εμφράγματος», δήλωσε ο Gale. «Μολονότι οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα σήμερα έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να επιζήσουν, πρέπει να εξετάζουμε ενδελεχώς τις δυνητικές, μακροπρόθεσμες συνέπειες του διαβήτη στους ασθενείς αυτούς. Για τον σκοπό αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία του οικογενειακού ιατρού, του καρδιολόγου και του διαβητολόγου του ασθενούς, καθώς και η χορήγηση της καλύτερης δυνατής θεραπείας στους πάσχοντες από διαβήτη ώστε να προστατεύεται η καρδιαγγειακή λειτουργία τους».

Πηγή: O A Alabas, M Hall, T B Dondo, M J Rutherford, A D Timmis, P D Batin, J E Deanfield, H Hemingway, C P Gale.Long-term excess mortality associated with diabetes following acute myocardial infarction: a population-based cohort study. Journal of Epidemiology and Community Health, 2016.

Δείτε επίσης