Ανδρέας Ξανθός: Εξακολουθεί να υπάρχει διαφθορά και εκμετάλλευση των ασθενών

xanthos6Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, εξακολουθούν να παραμένουν θύλακες προκλητής ζήτησης, σπατάλης διαφθοράς, αλλά και εκμετάλλευσης των ασθενών.

“Εμείς δεν πρόκειται να παρέχουμε ασυλία σε αυτά τα φαινόμενα”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, συνοδευόμενος, από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Σταμάτη Βαρδαρό, τον καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμά Υφαντή και τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ κ.κ. Γ. Κύρκο και Στ. Πλωμαρίτη.

Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ.), όπου συναντήθηκε αρχικά με τη διοίκηση και αμέσως μετά με το προσωπικό, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Τα βασικά θέματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ήταν η υποστελέχωση, η ελλιπής χρηματοδότηση και τα κτιριακά προβλήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία -που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή- καθώς και στις ατομικές συμβάσεις των καθαριστριών με την επισήμανση, ότι είναι πολύ θετική η απομάκρυνση των εργολάβων και των συνεργείων καθαριότητας από τα νοσοκομεία, ωστόσο και με το νέο καθεστώς υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στην συνέχεια ο κ. Υφαντής έκανε μια σύντομη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και ακολούθως το λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας, ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και την αγωνία των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο τα μνημονιακά χρόνια υπέστη πολύ σοβαρό πλήγμα.

«Τώρα δεν είμαστε πια σε αυτή τη φάση. Ακόμα και σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, τόσο με τις προσλήψεις σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, όσο και με την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 300 εκατ. ευρώ, μετά από 6 χρόνια», ανέφερε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας, ότι ο στόχος είναι η αξιοπρεπής δημόσια περίθαλψη και γι’ αυτό η πρώτη μεγάλη τομή που πραγματοποιήθηκε ήταν η καθολική και ισότιμη πρόσβαση, με την πλήρη υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Σε ότι αφορά την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι το 10% των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, αφορούν στους παραπάνω τομείς. «Θα ακολουθήσει κι άλλη δέσμη προσλήψεων αλλά δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Τώρα πρέπει να λέμε λίγα λόγια και κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος όσο αφορά το θέμα των ατομικών συμβάσεων των καθαριστριών, τόνισε ότι ξέρει το πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί νομοθετική λύση.

Ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, όπου πραγματοποίησε με τους εργαζόμενους ανοικτή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε και πάλι στην έλλειψη ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του νοσοκομείου σε κρίσιμα τμήματα, όπως οι ΜΕΘ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ανάπτυξης της ΠΦΥ με στόχο την αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

«Τα κενά τα ξέρουμε, τις ανάγκες τις καταλαβαίνουμε και κατανοούμε τη δυσφορία», απάντησε ο κ. Ξανθός υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει το ΕΣΥ αλλά και να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες προκλητής ζήτησης, σπατάλης διαφθοράς αλλά και εκμετάλλευσης των ασθενών. Εμείς δεν πρόκειται να παρέχουμε ασυλία σε αυτά τα φαινόμενα. Το πολιτικό ερώτημα είναι το εξής: Μπορούμε τελικά σε συνθήκες μνημονίου και παρατεταμένης λιτότητας να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή περίθαλψη. Εμείς πιστεύουμε ότι πραγματικά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να βάλουμε σε προτεραιότητα τη δημόσια περίθαλψη και αυτό το πολιτικό σήμα το έχουμε ήδη δώσει», επεσήμανε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν έχουμε την ίδια πολιτική συστηματικής εγκατάλειψης, απαξίωσης, αποδιοργάνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περίθαλψης. Πρέπει να τελειώνουμε με την πελατειακή λογική, την αναξιοκρατία και την κομματοκρατία στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κοινωνία θέλει ανακούφιση και δικαιοσύνη και δικαίως απαιτεί συνέπεια και αξιοπιστία από το πολιτικό σύστημα», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Δείτε επίσης