Χωρίς οφέλη η κολονοσκόπηση μετά τα 75 έτη

Η προληπτική κολονοσκόπηση μετά τα 50 έτη μπορεί να σώσει τη ζωή μέσω έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμα και κατά 50%.

kolonoskophshΌμως μετά την ηλικία των 75 ετών δεν προσφέρει ιδιαίτερο όφελος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Xabier Garcia-Albeniz ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,3 εκατομμύρια ασθενείς ηλικίας 70-79 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα οκταετίας, η κολονοσκόπηση μείωσε οριακά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου για τα άτομα κάτω των 75 ετών, κατά 2-3% για όσους δεν είχαν κάνει την εξέταση. Για τα άτομα όμως που ήταν πάνω από 75 ετών το οριακό όφελος είχε σχεδόν μηδενιστεί.

Οι επίσημες ιατρικές οδηγίες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες είναι να γίνεται περιοδικός έλεγχος του παχέος εντέρου, με κολονοσκόπηση ή με άλλη μέθοδο, από την ηλικία των 50 έως των 75 ετών.

Ωστόσο, ο Robert Smith, εκ μέρους του American Cancer Society, και αντιπρόεδρος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, δήλωσε ότι θα ήταν άστοχο να σταματήσουν όλες τις κολονοσκοπήσεις για τους ανθρώπους από τη στιγμή που φτάνουν στα 75 έτη. Το καλύτερο κριτήριο είναι η συνολική υγεία και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, είπε ο Smithe και πρόσθεσε: «Οι υγιείς ηλικιωμένοι ωφελούνται από τον έλεγχο, όμως δεν πρόκειται να ωφεληθούν εάν είναι πιθανό να πεθάνουν από κάτι άλλο. Αν έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά είναι πιθανό να πεθάνετε πριν υπάρξουν συμπτώματα, τότε ο έλεγχος δεν βοηθάει και πολύ.”

Η κολονοσκόπηση είναι μια ιατρική εξέταση που γίνεται με μέθη και εξετάζει το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Εισάγεται από τον πρωκτό ένας καθετήρας με κάμερα και εξετάζεται το παχύ έντερο σε όλο το μήκος του. Η διαδικασία είναι σε θέση να ανιχνεύει φλεγμονώδεις ιστούς, έλκη, πολύποδες και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και η προετοιμασία (καθαρισμός του εντέρου με καθαρτικό) είναι μια δυσάρεστη διαδικασία, η ίδια η εξέταση είναι εύκολη για τον ασθενή, διαρκεί 30-60 λεπτά και οι τυχόν κίνδυνοι είναι πολύ μικροί.

Η κολονοσκόπηση δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο. Εάν δεν υπάρχουν πολύποδες, συνιστάται επανάληψη μετά από 10 χρόνια. Αν βρεθούν πολύποδες, συνήθως συνιστάται επανάληψη κάθε 3 χρόνια.

Να σημειωθεί πάντως ότι η κολονοσκόπηση αποτυγχάνει να διαγνώσει την ύπαρξη καρκίνου στο 8% των περιπτώσεων.

Δείτε επίσης