Οι φυτικές ίνες προστατεύουν από το διαβήτη – Αυξάνουν το ινδολοπροπιονικό οξύ

Είναι γνωστό ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η απώλεια βάρους, η περισσότερη άσκηση και μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Τώρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Scientific Reports από Φινλανδούς και Σουηδούς ερευνητές, μια διατροφή που περιέχει αρκετές φυτικές ίνες αυξάνει στο αίμα τα επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται ινδολοπροπιονικού οξύ και προέρχεται από την επίδραση των εντερικών βακτηρίων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η η υψηλή συγκέντρωση του ινδολοπροπιονικού οξέος  στο αίμα προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2. Το ινδολοπροπιονικό οξύ είναι ένας μεταβολίτης που παράγεται από τις φυτικές ίνες με την επίδραση των βακτηρίων του εντέρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη παρέχει πρόσθετη γνώση για το ρόλο των εντερικών βακτηρίων στην αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής και υγείας.

Πολλές φυτικές ίνες και λίγα κορεσμένα λιπαρά

Ερευνητές από το University of Eastern Finland μαζί με συναδέλφους τους από τη Σουηδία, συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων που συμμετείχαν στη Finnish Diabetes Prevention Study.

Στην αρχή της μελέτης, η οποία κράτησε 15 χρόνια, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι και είχαν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Οι επιστήμονες εξέτασαν το αίμα 200 ατόμων με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, που είτε εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2 εντός των πρώτων 5 ετών, είτε δεν νόσησαν εντός των 15 ετών.

Οι μεγαλύτερες διαφορές στα μεταβολικά προφίλ εκείνων που ανέπτυξαν διαβήτη 2 και εκείνων που δεν ανέπτυξαν αφορούσαν τη συγκέντρωση του ινδολοπροπιονικού οξέος και ορισμένων μεταβολιτών λιπιδίων.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι όσο υψηλότερη ήταν η συγκέντρωση του ινδολοπροπιονικού οξέος στο αίμα τόσο μεγαλύτερη η προστασία από το διαβήτη τύπου 2. Τα υψηλά επίπεδα του ινδολοπροπιονικού οξέος φάνηκε να προάγουν την έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, γεγονός που εξηγεί την προστατευτική του δράση έναντι του διαβήτη.

Η μελέτη προσδιόρισε επίσης και ορισμένους μεταβολίτες λιπιδίων των οποίων οι υψηλές συγκεντρώσεις συνδέθηκαν με βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη. Οι συγκεντρώσεις αυτών των μεταβολιτών σχετίζονται με την διατροφικό λίπος: όσο χαμηλότερη είναι η ποσότητα του κορεσμένου λίπους στη διατροφή, τόσο υψηλότερες οι συγκεντρώσεις αυτών των μεταβολιτών. Παρόμοια με το ινδολοπροπιονικό οξύ, οι υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των λιπιδιακών μεταβολιτών φάνηκε να προστατεύουν από τη χαμηλού βαθμού φλεγμονή.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τα εντερικά βακτήρια με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη στα υπέρβαρα άτομα. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι το ινδολοπροπιονικό οξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας που μεσολαβεί για να έχει η διατροφή προστατευτική δράση», ανέφερε η Kati Hanhineva, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Εκτός από τα δεδομένα της παρούσας μελέτης, το ινδολοπροπιονικό οξύ έχει μελετηθεί σε σε άλλες δύο μελέτες: στη φινλανδική μελέτη METSIM (Finnish Metabolic Syndrome In Men Study) και στη σουηδική μελέτη VIP (Swedish Västerbotten Intervention Project). Οι δύο αυτές μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ινδολοπροπιονικού οξύ προστατεύει από το διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης