Κίνδυνος ανισακίασης από το σούσι

Προειδοποίηση προς τους λάτρεις του σούσι απευθύνουν Βρετανοί γιατροί που επισημαίνουν τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμού ψαριού. Σε άρθρο τους στο British Medical Journal Case Reports, επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του σούσι στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.

Οι ειδικοί ανέφεραν την περίπτωση ενός 32χρονου που ζούσε στη Λισαβόνα και ο οποίος είχε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του. Ο άνδρας υπέφερε από στομαχόπονο, έκανε εμετούς και είχε πυρετό επί μια εβδομάδα. Όταν ενημέρωσε τους γιατρούς πως είχε καταναλώσει σούσι, εκείνοι υποψιάστηκαν ότι μπορεί να είχε υποστεί μια λοίμωξη που ονομάζεται ανισακίαση.

Η ανισακίαση προκαλείται από το εντερικό παράσιτο Anisakis simlex και οφείλεται στην κατανάλωση ωμών ψαριών (σούσι, σασίμι, ωμά φιλέτα ψαριού, καρπάτσο θαλασσινών, καπνιστό και μαριναρισμένο ψάρι).

Το σκουλήκι βρίσκεται συνήθως στο στομάχι των μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών. Τα αυγά του αποβάλλονται με τα κόπρανα αυτών των θηλαστικών αυτών στο νερό της θάλασσας και αφομοιώνονται από το πλαγκτόν που αποτελεί την τροφή των ψαριών όπως σαρδέλες, σολομοί, σκουμπριά, μπακαλιάροι, γαύροι ή μαλάκια. Στα ψάρια αυτά, οι προνύμφες μεταναστεύουν από το γαστρεντερικό σύστημα στις μυϊκές μάζες και ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τις προνύμφες καταναλώνοντας ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο ψάρι, εάν αυτό είναι μολυσμένο.

Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου ψαριού και είναι γαστρεντερικά προβλήματα με πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροια, ναυτία, εμετός και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, διάτρηση στομάχου και εντέρου.

Η νόσος εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπου η κατανάλωση ωμών ψαριών είναι κοινή συνήθεια, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, αλλά η συνήθεια αυτή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Εξετάζοντας ενδοσκοπικά τον ασθενή, οι γιατροί βρήκαν προνύμφες που είχαν προσκολληθεί στην περιοχή του πρησμένου και φλεγμένοντος εντερικού τοιχώματος. Αφαίρεσαν τις προνύμφες και τα συμπτώματα του ασθενή υποχώρησαν άμεσα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι το παράσιτο ήταν το Anisakis simlex.

Η συμβουλή των ειδικών προς τους καταναλωτές είναι να αφαιρούν τα εντόσθια του ψαριού, να το καταψύχουν για τουλάχιστον 4 μέρες και στη συνέχεια να το μαγειρεύουν καλά προτού το καταναλώσουν.

Σημειώνεται ότι το σούσι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας που έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι και μπορεί να περιέχει ωμό ψάρι αλλά όχι απαραίτητα.

Δείτε επίσης