Οστεοαρθρίτιδα γονάτου: Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο

Μια διατροφή που περιέχει πολλές φυτικές ίνες μειώνει 30-60% τον κίνδυνο της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases από ερευνητές του Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη και βασίστηκε σε δύο προηγούμενες μελέτες.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Αιτία θεωρείται η προοδευτική τριβή και φθορά των αρθρώσεων με το πέρασμα των χρόνων. Όμως ευρήματα πρόσφατων μελετών υποδηλώνουν ότι μια από τις αιτίες της ασθένειες είναι η ανθυγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε αρουραίους που δημοσιεύθηκε το 2017 βρήκε ότι μια διατροφή που περιέχει πολλούς απλούς υδατάνθρακες μαζί με 20% κορεσμένα λίπη προκαλεί οστεοαρθριτικές αλλαγές στο γόνατο.

Η πρώτη από τις δύο μελέτες ήταν η Osteoarthritis Initiative που αφορούσε 4.051 Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες με κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας με μέση ηλικία 61 ετών. Στο τέλος των 4 ετών, υπήρξαν 869 γόνατα με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας και 152 εμφάνισαν ακτινογραφικές ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας.

Η δεύτερη μελέτη ήταν μέρος της Framingham Offspring η οποία παρακολούθησε την υγεία 971 απογόνων της αρχικής Framingham Heart Study και των συζύγων τους από το 1971. Για αυτή τη μελέτη τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε στοιχεία που ελήφθησαν για πρώτη φορά μεταξύ των ετών 1993-4, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μέσης ηλικίας 54 ετών. Μετά από 9 χρόνια, 143 γόνατα εμφάνισαν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας και 175 εμφάνισαν ακτινογραφικές ενδείξεις για οστεοαρθρίτιδα.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών ήταν 15 γραμμάρια ημερησίως στην Osteoarthritis Initiative και 19 γραμμάρια ημερησίως στην Framingham Offspring.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας και τα ακτινογραφικά στοιχεία συλλέγονταν κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια στην Osteoarthritis Initiative και αξιολογήθηκαν μετά από 9 χρόνια στη μελέτη Framingham Offspring. Συγκεντρώθηκαν επίσης δεδομένα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την οστεοαρθρίτιδα, όπως τραυματισμός, χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, φαρμακευτική αγωγή και τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καπνού και αλκοόλ και σωματικής άσκησης.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επώδυνης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών (στο 25% των συμμετεχόντων), η υψηλότερη πρόσληψη (επίσης στο 25% των συμμετεχόντων) συνδέθηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο στη μελέτη Osteoarthritis Initiative και με 61% χαμηλότερο κίνδυνο στη μελέτη Framingham Offspring.

Δείτε επίσης