Καρκίνος των νεφρών: Συμπτώματα και θεραπευτικές επιλογές

Ο καρκίνος των νεφρών είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στους νεφρούς. 0 καρκίνος ξεκινά όταν κάποια κύτταρα στον οργανισμό αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Καρκινικά κύτταρα μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον καρκίνο των νεφρών, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι είναι οι νεφροί και τι κάνουν.

Οι νεφροί είναι ένα ζευγάρι οργάνων σε σχήμα φασολιού, που το καθένα έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Βρίσκονται στο άνω πίσω τοίχωμα της κοιλιάς. 0 ένας νεφρός βρίσκεται ακριβώς αριστερά και ο άλλος ακριβώς δεξιά από τη σπονδυλική στήλη. Οι νεφροί προστατεύονται από το κάτω μέρος του θωρακικού κλωβού.

Πάνω από τον κάθε νεφρό υπάρχουν μικροί αδένες που ονομάζονται επινεφρίδια. Κάθε νεφρός και επινεφρίδιο περιβάλλεται από λίπος και από μια λεπτή, ινώδη στοιβάδα γνωστή ως νεφρική περιτονία.

Ο κύριος ρόλος του νεφρού είναι να φιλτράρει το αίμα που εισέρχεται από τις νεφρικές αρτηρίες, για να αφαιρέσει την περίσσεια νερού, αλάτων και αποβλήτων. Οι ουσίες αυτές γίνονται ούρα.

Τα ούρα φεύγουν από τους νεφρούς μέσω μακριών λεπτών σωλήνων που ονομάζονται ουρητήρες, οι οποίοι καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη. Η περιοχή στην οποία ο ουρητήρας συναντά τον νεφρό ονομάζεται νεφρική πύελος. Στη συνέχεια, τα ούρα αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη έως ότου ουρήσετε.

Οι νεφροί επιτελούν και άλλες λειτουργίες:

  • Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, παράγοντας μια ορμόνη που ονομάζεται ρενίνη.
  • Βοηθούν να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, παράγοντας μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Η ορμόνη αυτή ειδοποιεί τον μυελό των οστών να παραγάγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι νεφροί είναι σημαντικοί, αλλά στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε λιγότερο από έναν πλήρη νεφρό σε λειτουργία. Πολλοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν μια κανονική ζωή και είναι υγιείς, με μόνο έναν νεφρό.

Ορισμένα άτομα δεν έχουν καθόλου λειτουργικούς νεφρούς και επιζούν με τη βοήθεια μιας ιατρικής διαδικασίας που ονομάζεται αιμοκάθαρση. Η πιο συχνή μορφή αιμοκάθαρσης είναι αυτή κατά την οποία χρησιμοποιείται ένα ειδικά σχεδιασμένο μηχάνημα το οποίο φιλτράρει το αίμα, σχεδόν όπως θα έκανε και ένας πραγματικός νεφρός.

Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC), γνωστό επίσης ως νεφροκυπαρικός καρκίνος ή νεφροκυπαρικό αδενοκαρκίνωμα, είναι μακράν ο πιο συχνός τύπος καρκίνου των νεφρών. Σχεδόν 9 στους 10 καρκίνους των νεφρών είναι νεφροκυπαρικό καρκινώματα.

Παρόλο που το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως εμφανίζεται ως ένας μονός όγκος μέσα στον έναν νεφρό, ορισμένες φορές υπάρχουν 2 ή περισσότεροι όγκοι στον έναν νεφρό ή ακόμη όγκοι και στους δύο νεφρούς συγχρόνως. Ο καρκίνος του νεφρού εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής.

Υπάρχουν αρκετοί υποτύποι νεφροκυτταρικού καρκινώματος, κυρίως ανάλογα με την εικόνα των καρκινικών κυττάρων στο μικροσκόπιο. 0 υποτύπος μπορεί να παίζει ρόλο στην επιλογή θεραπείας και μπορεί επίσης να βοηθήσει τον γιατρό σας να αποφασίσει εάν ο καρκίνος σας μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικό γενετικό σύνδρομο.

Παράγοντες Κινδύνου

  • Κάπνισμα -Οι καπνιστές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και το χρονικό διάστημα όπου καπνίζει κάποιος.
  • Παχυσαρκία – Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση – Η μη ελεγχόμενη υπέρταση έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με την εμφάνιση καρκίνου του νεφρού.
  • Αιμοκάθαρση – Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας για πολλά χρόνια έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.
  • Διατροφή – Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικού λίπους και τηγανητών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού. Από την άλλη πλευρά, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση.
  • Οικογενειακό ιστορικό – Τα άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του νεφρού αντιμετωπίζουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν καρκίνο του νεφρού δεν έχουν κανένα από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν. Επίσης, πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτούς τους παράγοντες δεν θα αναπτύξουν ποτέ τη νόσο.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια, δυστυχώς, σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, και αυτά μπορεί να μην εκτιμηθούν, όπως ένα επεισόδιο αιματουρίας ή ένα αίσθημα βάρους δεξιά ή αριστερά από τη μέση. Τα πιο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

  • Αίμα στα ούρα
  • Πόνος στα πλευρά στην περιοχή των νεφρών που δεν υποχωρεί
  • Ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αδυναμία, καταβολή και πυρετός χωρίς άλλη αιτία

Αν έχετε κάποιο από αυτά, Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Διάγνωση του καρκίνου του νεφρού

0 γιατρός σας ίσως σας ζητήσει κάποιες επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις, όπως:

  • Γενική εξέταση ούρων
    Η αιματουρία εμφανίζεται στο 40-60% των περιπτώσεων του καρκίνου.
  • Γενική αίματος
    Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) παρατηρείται αυξημένη συχνά σε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού, ενώ η γενική αίματος μπορεί να διαγνώσει κάποια αναιμία.
  • Υπερηχογράφημα
    Είναι μία απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη απεικονιστική εξέταση, που μπορεί να δώσει κάποιες πληροφορίες για την ύπαρξη καρκίνου στο νεφρό.
  • Αξονική τομογραφία κοιλίας και οπισθοπεριτοναϊκού χώρου
    Αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση, αλλά και τη σταδιοποίηση της νόσου, δείχνει δηλαδή αν υπάρχει επέκταση στους λεμφαδένες  ή σε άλλα όργανα της κοιλιάς.
  • Μαγνητική τομογραφία κοιλίας και οπισθοπεριτοναϊκού χώρου:
    Προσφέρει ό,τι και η αξονική τομογραφία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πλεονεκτεί στη σταδιοποίηση της νόσου.
  • Βιοψία
    Σε κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες από τις απεικονιστικές εξετάσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία. Με μία λεπτή βελόνα που εισάγεται μέσω του δέρματος λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα, το οποίο αποστέλλεται για εξέταση.  Η βιοψία γίνεται με τη βοήθεια υπερηχογράφου ή πιο συχνά αξονικού τομογράφου.

Θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία που θα συστηθεί εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, το στάδιο της νόσου, την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενή. Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, σήμερα, είναι:

  • Χειρουργική θεραπεία – Θεωρείται η θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού. Η επέμβαση μπορεί να αφορά στην αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού (ριζική νεφρεκτομή) ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο του όγκου (μερική νεφρεκτομή).
  • Μοριακά στοχευμένη θεραπεία – Εφαρμόζεται όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτήν τη θεραπεία στοχεύουν σε μοριακό επίπεδο στα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
  • Ανοσοθεραπεία -Με τη χρήση διαφόρων φαρμάκων έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά τα ποσοστά ανταπόκρισης είναι χαμηλά.
  • Χημειοθεραπεία – Αν και εφαρμόζεται σε μεταστατική νόσο, δεν φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα.
  • Ακτινοθεραπεία – Παρόλο που δεν έχει θεραπευτικό ρόλο, μπορεί να εφαρμοστεί παρηγορητικά σε ασθενείς που έχουν μεταστάσεις.

Μετά τη θεραπεία για καρκίνο του νεφρού τι κάνουμε;

Επειδή η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Οι εξετάσεις αυτές είναι η κλινική εξέταση, οι εξετάσεις αίματος, η ακτινογραφία θώρακος, η αξονική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.

Δείτε επίσης