H ατμοσφαιρική ρύπανση εξουδετερώνει το όφελος της άσκησης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξανεμίζει τα οφέλη του περπατήματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Ερευνητές από το Imperial College London διαπίστωσαν ότι ο τοξικός αέρας στα αστικά κέντρα εμποδίζει τις θετικές επιδράσεις στους πνεύμονες και την καρδιά που αποκτούνται από την άσκηση.

Αν και το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε άτομα άνω των 60 ετών, οι επιστήμονες λένε ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για άλλες ηλικιακές ομάδες και ζήτησαν αυστηρότερα όρια για την ποιότητα του αέρα και μεγαλύτερη πρόσβαση στους χώρους πρασίνου.

Για να καθορίσουν τον αντίκτυπο της ρύπανσης στην άσκηση, οι ερευνητές ζήτησαν από 119 άτομα να κάνουν μια διήμερη βόλτα στο Hyde Park του Λονδίνου καθώς και στην Oxford Street, μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή στην οποία περνούν πολλά αυτοκίνητα.

Πριν και μετά τους περιπάτους οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις για την επίδραση της σωματικής δραστηριοποίησης στην καρδιοαναπνευστική υγεία των εθελοντών, περιλαμβανομένης της αναπνευστικής ικανότητας, της αρτηριακής πίεσης, της αρτηριακής σκλήρυνσης και της αιματικής κυκλοφορίας.

Μετά τη βόλτα στο Χάιντ Παρκ, η πνευμονική ικανότητα των εθελοντών βελτιώθηκε σημαντικά εντός της πρώτης ώρας και η βελτίωση αυτή διήρκεσε πάνω από 24 ώρες σε πολλές περιπτώσεις. Αντίθετα η βόλτα στην Οξφορντ Στρητ συντέλεσε σε μικρότερη αύξηση βραχυπρόθεσμα και σε καμιά αύξηση στη συνέχεια.

Η βόλτα στο πάρκο μείωσε την αρτηριακή σκλήρυνση πάνω από 24% στα υγιή άτομα και τα άτομα με Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και πάνω από 19% στα άτομα με καρδιακή νόσο. Η βόλτα στην Όξφορντ Στρητ απέφερε σημαντικά λιγότερα οφέλη.

“Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς για πολλούς ανθρώπους, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, πολύ συχνά η μόνη άσκηση που μπορούν να κάνουν είναι να περπατήσουν”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Fan Chung, καθηγητής αναπνευστικής ιατρικής.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι πρέπει να συμβουλεύουμε τους ηλικιωμένους ενήλικες να περπατούν σε χώρους πρασίνου, μακριά από κατοικημένες περιοχές και ρύπανση λόγω αυτοκινήτων.  Για τους ανθρώπους που ζουν στην κεντρική πόλη μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν περιοχές χωρίς ρύπανση. Η μελέτη δείχνει ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκουμε επί του παρόντος στις πολυάσχολες οδούς μας”.

Εκτιμάται ότι στη Βρετανία η ρύπανση συνδέεται με 40.000 πρόωρους θανάτους ετησίως και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να απαγορεύσει την πώληση πετρελαιοκίνητων οχημάτων μέχρι το 2040, τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά περισσότερους ρύπους.

Τι να κάνετε όταν περπατάτε ή κάνετε τζόκινγκ στην πόλη

  • Εξετάστε τη θέση και τη διαδρομή. Όταν ασκείστε στην πόλη, κάντε χρήση πάρκων, δημοσίων χώρων και μονοπατιών που βρίσκονται σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων.
  • Κρατήστε μια υγιή απόσταση από το δρόμο. Αν κάνετε ποδηλασία, τζόκινγκ ή περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, είναι καλύτερο να αποφύγετε να το κάνετε αυτό κοντά στους δρόμους που περνάνε πολλά αυτοκίνητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλότερα σε πολυσύχναστους δρόμους, και ότι η ποσότητα της ρύπανσης μειώνεται αναλογικά με το πόσο μακριά βρίσκεστε από ένα δρόμο. Θα εκτεθείτε σε χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμα και 1-2 μέτρα μακριά από την κύρια ροή της κυκλοφορίας. Μην είστε πίσω από τις εξατμίσεις.
  • Αποφύγετε τους πολυσύχναστους δρόμους με ψηλά κτίρια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση τείνει να παγιδευτεί σε δρόμους με ψηλά κτίρια από κάθε πλευρά, έτσι σ’ αυτούς του δρόμους υπάρχει χειρότερη ποιότητα αέρα.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία της ημέρας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση τείνει να είναι υψηλότερη κατά τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, ενώ ο αέρας τείνει να είναι καθαρότερος μετά από βροχή ή άνεμο. Αν έχετε αλλεργία στη γύρη, μπορεί να έχετε περισσότερα προβλήματα σε ημέρες όπου τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά – η γύρη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη ρύπανση.
  • Ελέγξτε τις τοπικές προβλέψεις για την ποιότητα του αέρα και αν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτώνται από τον τύπο του ρύπου, την τοποθεσία και τον τοπικό καιρό. Το κράτος έχει σταθμούς παρακολούθησης και μετράει τα επίπεδα των διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων. Τις προβλέψεις αυτές μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να αποφασίσετε πότε θα ήταν καλύτερα να κάνετε την εξωτερική σας άσκηση. Βρείτε μια υπηρεσία που κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για την τοποθεσία σας. Μπορείτε να δείτε την ποιότητα του αέρα σε όλη την Ευρώπη στη διεύθυνση: http://atmosphere.copernicus.eu/services/air-qualityatmospheric-composition.
  • Αποφύγετε την άσκηση κατά τις ώρες αιχμής. Προσπαθήστε να αποφύγετε να είστε σωματικά ενεργοί σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής σε πολυάσχολες περιοχές κυκλοφορίας. Επιλέξτε μια εναλλακτική λύση, πιο ήσυχη διαδρομή ή άλλη ώρα για να κάνετε την άσκησή σας.

Δείτε επίσης