Εγκυμοσύνη: Το λίθιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο

To λίθιο όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο κυοφορούμενο έμβρυο, σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry.

Το λίθιο είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής αλλά και άλλες ψυχικές ασθένειες. Οι ανησυχίες σχετικά με την τερατογένεση και τις επιπλοκές της μητέρας και των απογόνων περιορίζουν τη χρήση του λιθίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης.

Τώρα, ερευνητές Icahn School of Medicineτης Νέας Υόρκης βρήκαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν λίθιο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με γενετικές ανωμαλίες, σε σύγκριση με έγκυες γυναίκες που έπασχαν από ψυχική διαταραχή αλλά δεν λάμβαναν λίθιο.

Γενετικά ελλείμματα ανιχνεύθηκαν στο 7% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με το 4% των παιδιών που δεν είχαν εκτεθεί στο εν λόγω ψυχιατρικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες η χρήση του λιθίου είναι περιορισμένη στις εγκύους και σε όσες επιθυμούν να κυοφορήσουν, διότι έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, όπως π.χ. δυσπλασίες στην καρδιά.

Στο πλαίσιο της μετα-ανάλυσης οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες που είχαν πάρει λίθιο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με γυναίκες που δεν είχαν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο αν και έπασχαν από διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη. Το δείγμα απαρτιζόταν από πάνω από 22.000 γυναίκες σε έξι χώρες που είχαν γεννήσει το διάστημα 1997-2015. Οι 727 είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες αυτές δεν είχαν μεν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση ή τον τοκετό, αλλά τα έμβρυα ήταν πιθανότερο να έχουν μείζονα δυσπλασία, όπως καρδιακό έλλειμμα, σύνδρομο δισχιδούς ράχης και δυσπλασίες στο γεννητικό όργανο των αρρένων.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι θα πρέπει να συνεκτιμώνται με τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη λήψη λιθίου από γυναίκες με διπολική διαταραχή καθώς μπορεί να υποτροπιάσουν και να εκδηλώσουν μανία, κατάθλιψη, ψύχωση ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Προτείνουν είτε μείωση της δοσολογίας του λιθίου κατά την εγκυμοσύνη ή διακοπή του κατά το πρώτο τρίμηνο και εν συνεχεία επανέναρξη υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη.

Δείτε επίσης