Η επίπτωση μιας πυρκαγιάς στο αναπνευστικό σύστημα

Σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές υπάρχουν αυξημένα ποσοστά άσθματος και πιο συχνές παροξύνσεις σε άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα, ακόμη και μετά από μια πενταετία. Αυτό αναφέρει ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Kωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Η έκθεση σε πυρκαγιά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και στα υγιή άτομα. Συγκεκριμένα, τα άτομα τα οποία εκτίθενται σε πυρκαγιά έχουν άμεσα συνέπειες λόγω των τοξικών ουσιών που εισπνέουν από τον καπνό καθώς και από τα σωματίδια που απελευθερώνονται.

«Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος εγκαυμάτων από την υπερθέρμανση. Ωστόσο και τα άτομα που βρίσκονται σε πιο μακρινή απόσταση, κινδυνεύουν από ερεθισμό των αεροφόρων οδών, λόγω των αερίων που εκλύονται. Και αν έχουν κάποιο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Το πρώτο σύμπτωμα που παρουσιάζεται είναι ο βήχας. «Οι πνεύμονες προσπαθούν να διώξουν τον αέρα κι αυτό γίνεται με τον βήχα. Επομένως κάποιος βήχει για να αποβάλλει τον καπνό και τις ουσίες που είναι ρπογόνες και από κει και πέρα αν δεν το καταφέρει, τότε δυσπνοεί, έχει πόνο και βάρος στο στήθος του και αν αυτό παραταθεί και συνοδεύεται με εγκαύματα, οδηγείται στο να χάσει τις αισθήσεις του και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις επέρχεται το μοιραίο»ί.

Επίσης τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κάνουν υποξία, δεν αιματώνεται ο εγκέφαλος, δεν αιματώνονται ζωτικά όργανα κι αυτό οδηγεί σε διαταραχή της διανοητικής λειτουργίας. “Από την άλλη μεριά τα αυξημένα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν μία κατάσταση σαν μέθη. Αυτό δυσχεραίνει τις κινήσεις, τα άτομα δεν μπορούν να αντιδράσουν και να τρέξουν για να σωθούν, με αποτέλεσμα τις τραγικές συνέπειες”.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, στις πιο ευάλωτες ομάδες ανήκουν οι καρδιοπαθείς και οι πνευμονοπαθείς, καθώς έχουν μειωμένους αμυντικούς μηχανισμούς: οι αεραγωγοί τους είναι μειωμένοι, έχουν μειωμένο εύρος αναπνοής και δεν μπορούν να αποβάλλουν τον καπνό. “Από την άλλη μεριά, οι τοξικές ουσίες περνάνε τους αεραγωγούς, φτάνουν τις κυψελίδες και από κει μπαίνουν πολύ εύκολα στο αίμα, με αποτέλεσμα στους πνευμονοπαθείς να προκαλείται παρόξυνση και να χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο” αναφέρει.

Όσον αφορά τους καρδιοπαθείς, χάνεται το ισοζύγιο μεταξύ οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών, επειδή οι τοξικές ουσίες ταξιδεύουν στο αίμα. “Ουσιαστικά η πυρκαγιά μετακινείται στους αεραγωγούς προς την καρδιά και τα ζωτικά όργανα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουν συχνότερα στεφανιαία σύνδρομα”.

Αν τα άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί σε πυρκαγιά και διαμένουν κοντά στην περιοχή όπου αυτή εκδηλώθηκε, θα πρέπει για ένα μικρό διάστημα να περιορίσουν τη φυσική τους δραστηριότητα και να παραμένουν σε χώρους ερμητικά κλεισμένους, που μπορούν να κλιματιστούν, για περίπου τρία 24ωρα.

“Ξέρουμε ότι υπάρχει αθροιστική δράση, όταν κάποιος εκτίθεται σε μία τέτοια ατμόσφαιρα. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ακούσει το μετεωρολογικό δελτίο και σε περίπτωση που υπάρχει καπνός και ρύπανση στην περιοχή του, να μη βγει έξω για τα επόμενα δύο, τρία 24ωρα” εξηγεί ο καθηγητής.

Τονίζει επίσης πως τα άτομα αυτά θα πρέπει να είναι συνεπείς με την φαρμακευτική τους αγωγή και αν παρατηρήσουν συμπτώματα να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους, είτε για τροποποίηση της αγωγής, είτε για να δοθεί οδηγία να πάνε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά, καθώς τα πνευμόνια μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Όταν μάλιστα αυτά τα παιδιά ζουν σε ένα σπίτι που οι γονείς καπνίζουν, ή κινούνται σε δημόσιους χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα, τότε η επιβάρυνση είναι αθροιστική και οι συνέπειες δεν είναι άμεσες.

Σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο που διατρέχουν οι πυροσβέστες, δείτε εδώ.

Δείτε επίσης