Η ελάττωση της παραγωγής και της κατανάλωσης κρέατος κατά 30% θα βοηθήσει στη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα βελτιώσει την υγεία των κατοίκων των περισσότερων χωρών που έχουν μεγάλη κατανάλωση κρέατος, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.
Βρετανοί και αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν, χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης, ότι η βελτίωση της αποδοτικότητας, η αύξηση της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα και η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στη γεωργία δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο ο συνδυασμός αυτών των μέτρων με μια μείωση κατά 30% της παραγωγής κρέατος στις χώρες με μεγάλη κτηνοτροφία και μια παρόμοια μείωση στην κατανάλωσή του θα έχει ως αποτέλεσμα “ουσιαστικά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού” και τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μόνο στη Βρετανία, βρήκαν οι ερευνητές, μια κατά 30% χαμηλότερη κατανάλωση ζωικών κορεσμένων λιπών από τους ενήλικες θα μειώσει τον αριθμό των πρόωρων θανάτων από καρδιοπάθειες κατά περίπου 17% –το οποίο ισοδυναμεί με 18.000 πρόωρους θανάτους– σε ένα έτος.Στο Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή 1.000 πρόωρων θανάτων σε ένα έτος, σημειώνουν.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το 18% όλων των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχεται από την παραγωγή κρέατος και οι ειδικοί δηλώνουν ότι η άνοδος της ζήτησης κρέατος, ιδιαίτερα σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του ως και 85% από τα επίπεδα του 2000 ως το 2030.
Ως εκ τούτου οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται ανάληψη δράσης παγκοσμίως για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τη μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος, καθώς, αν αυτό γίνει μεμονωμένα, τα οφέλη για το περιβάλλον “μπορεί να φανούν μόνο στις χώρες αυτές που έχουν σήμερα πολύ υψηλά επίπεδα παραγωγής”.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet στο πλαίσιο μιας σειράς άρθρων για την κλιματική αλλαγή και την υγεια ενόψει της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο μήνα.