Οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να κάνουν ζημιά στην ποιότητα του σπέρματος και στην μελλοντική γονιμότητα του γιού τους, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τη δρα Σεσίλια Ραμλάου-Χάνσεν του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του ‘Ααρχους, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Ρώμη, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσε τις περιπτώσεις 350 νέων ανδρών ηλικίας 18 έως 21 ετών. Διαπίστωσε ότι το επίπεδο του σπέρματος τους ήταν κατά ένα τρίτο χαμηλότερο σε όσους οι μητέρες έπιναν περισσότερα από τέσσερα ποτά την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως ποτό θεωρείται μια μπίρα, ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μια μερίδα άλλου αλκοολούχου.
Σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές, αυτοί οι άνδρες ίσως δυσκολευτούν να γονιμοποιήσουν τη σύντροφό τους. Οι γιατροί γενικά συμβουλεύουν τις εγκύους να αποφεύγουν το αλκοόλ, όμως αν αυτές επιμένουν να πίνουν, τότε οι γιατροί συστήνουν να μην καταναλώνουν περισσότερα από ένα ή ή δύο ποτά, μια ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.
Η έρευνα σε δείγματα σπέρματος διαπίστωσε ότι οι άνδρες των οποίων οι έγκυες μητέρες έπιναν περισσότερο αλκοόλ, είχαν την μικρότερη μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (25 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο), ενώ όσων οι έγκυες μητέρες δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, το σπέρμα είχε την μεγαλύτερη μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (40 εκατ. ανά ml).
Μετά τις αναγκαίες προσαρμογές για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το σπέρμα, όπως το κάπνισμα και το ιατρικό ιστορικό, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μέση συγκέντρωση σπέρματος ήταν κατά 32% χαμηλότερη στους νέους των οποίων οι μητέρες έπιναν, σε σχέση με όσους οι μητέρες δεν έπιναν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φυσιολογική πυκνότητα του σπέρματος είναι από 20 έως 40 εκατ./ml. Είναι όμως γνωστό ότι οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος, ακόμα κι εντός των φυσιολογικών ορίων, μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολη τη γονιμοποίηση.
Η δρ Ραμλάου-Χάνσεν δήλωσε ότι αν η σχέση αλκοόλ-σπέρματος αποδειχτεί και από άλλες έρευνες, θα μπορούσε να εξηγήσει σε ένα βαθμό γιατί η ποιότητα του σπέρματος έχει πέσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες.