Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά ανέλυσε σε τόσο εύρος τους ιούς που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου, και διαπίστωσε ότι οκτώ τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ευθύνονται για περισσότερες από εννέα στις δέκα (90%) περιπτώσεις της νόσου. Αυτοί οι ιοιί θα πρέπει να αποτελέσουν τους στόχους της επόμενης γενιάς συνδυασμένων εμβολίων για τον καρκίνο του τραχήλου.
Η μελέτη, υπό τη Σίλβια ντε Σανχοσέ του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας στη Βαρκελώνη, που δημοσιεύτηκε στο “The Lancet”, ανέλυσε δεδομένα 60 ετών που αφορούσαν περίπου 10.600 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου σε 38 χώρες, με στόχο να εντοπίσει ποιοι τύποι (στελέχη) του ιού HPV ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου.
Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν η επίκουρος καθηγήτρια παθολογοανατομίας Μαρία Τζαρδή από το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης και ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οκτώ στελέχη -τα 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 και 35 (με κατιούσα σειρά συχνότητας- ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιστατικών. Συνολικά εντοπίστηκαν 118 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων περίπου 40 προσβάλλουν το γεννητικό σύστημα και από αυτούς οι 12 τουλάχιστον προκαλούν καρκίνο.
Τα υπάρχοντα εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου προστατεύουν από μερικά μόνο από αυτά τα πιο κοινά στελέχη του ιού. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο Cervarix της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline (GSK) και το εμβόλιο Gardasil της Merck «στοχεύουν» κυρίως στα στελέχη 16 και 18 του HPV, ενώ προστατεύουν εν μέρει και από τα στελέχη 31 και 45.
Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού σε κορίτσια πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος στις γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 328.000 θύματα το χρόνο.
Η δρ Σανχοσέ ανέφερε ότι η νέα έρευνα ενισχύει το επιστημονικό σκεπτικό για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου μέσω των υπαρχόντων εμβολίων, ενώ μελλοντικά, όπως είπε, θα μπορούσαν να υπάρξουν δεύτερης γενιάς αποτελεσματικότερα εμβόλια που θα προστατεύουν από πολλαπλά στελέχη του ιού HPV.