Βλαβερή για τους διαβητικούς είναι η φρουκτόζη, διότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ είναι πιθανόν να αυξάνει και την αρτηριακή πίεση. Η φρουκτόζη ως γνωστόν είναι μια γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Τα αποτελέσματα όμως των νεότερων μελετών, τα οποία παρουσίασε στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος ,ο διαβητολόγος διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» , Βασίλειος Λιμενόπουλος, έδειξαν ότι η χρήση της φρουκτόζης είναι επιβλαβής για τους διαβητικούς.
«Η φρουκτόζη διαφημίζεται ως μία γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και κακώς διαφημίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Η φρουκτόζη είναι υδατάνθρακας και προσθέτει θερμίδες. Πολλές φορές οι διαβητικοί δεν υπολογίζουν τις θερμίδες που προσθέτει η φρουκτόζη ώστε να πάρουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσουν το σάκχαρο χαμηλό. Υπάρχουν τελευταίες μελέτες που δείχνουν ότι ανεβάζει και τα τριγλυκερίδια του αίματος, που ως γνωστόν παίζουν ρόλο στην αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο των ατόμων αυτών και πιθανότατα αυξάνει και την αρτηριακή πίεση. Η χρήση της φρουκτόζης θα πρέπει να αποφεύγεται από τους διαβητικούς και ως γλυκαντικό πρέπει να χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη ή κάποιο αμινοξύ» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας -διαβητολογίας στο ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.
Αυξημένη η συχνότητα καρκίνου στους διαβητικούς
Στους διαβητικούς παρατηρείται αυξημένη συχνότητα καρκίνου λόγω του σακχαρώδους διαβήτη.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος είναι συχνές καταστάσεις και η συνύπαρξή τους το ίδιο άτομο δεν είναι ασυνήθης. Η συσχέτισή τους έχει διαπιστωθεί από χρόνια αλλά μόνο την τελευταία δεκαετία υπήρξαν επιδημιολογικά στοιχεία. Η υπερινσουλιναιμία, η μιτογόνος δράσης της ινσουλίνης και αυξητικοί παράγοντες πιθανόν εμπλέκονται στην καρκινογένεση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενώ τελευταία συζητείται και ο ρόλος της ινσουλινοθεραπείας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε μελέτη γιατρών της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι στην ομάδα των ασθενών με κακοήθη όγκο , το ποσοστό ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη ήταν 41% , δηλαδή ήταν πολύ μεγαλύτερο από το παρατηρούμενο σε άτομα της ίδιας ηλικίας (μέση ηλικία 71±12 ).
«Στους διαβητικούς έχουμε αυξημένη συχνότητα καρκίνου λόγω ακριβώς της ύπαρξης τους σακχαρώδους διαβήτη. Για παράδειγμα για τον καρκίνο του εντέρου ενοχοποιούνται οι διατροφικές συνήθεις των διαβητικών, οι οποίοι τρώνε πολύ συχνά κρέας νομίζοντας ότι δεν τους κάνει κακό και αποφεύγουν άλλες τροφές. Τα σχετικά με τη δίαιτα είναι λίγο συγκεχυμένα στο μυαλό των διαβητικών. Η δίαιτα που συνιστάται είναι μία μεσογειακή δίαιτα που ακολουθούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Σε εποχές παλιότερες , όταν δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί η ινσουλίνη, επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος θεραπείας πρότειναν στους διαβητικούς να αποφεύγουν το ψωμί, τις πατάτες και τους υδατάνθρακες. Αυτό έχει μείνει ως κατάλοιπο με αποτέλεσμα να πιστεύουν πολλοί διαβητικοί ότι πρέπει να τρώνε μόνο κρέας και χόρτα. Σήμερα η διατροφή που προτείνεται είναι μία υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας ανεξάρτητα αν έχουμε διαβήτη ή όχι, αποφεύγοντας όμως τη ζάχαρη και τα γλυκά» εξήγησε ο κ Διδάγγελος.