Με εξαφάνιση απειλείται το 75% των παγετώνων των Άλπεων σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Nature Geoscience. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς επιπτώσεις της εξαφάνισης των παγετώνων στη στάθμη των θαλασσών, αλλά και τα αποθέματα νερού παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη μελέτη, παγκοσμίως, οι παγετώνες των βουνών και οι πολικοί παγετώνες υπολογίζεται ότι θα απολέσουν το 15-27% του όγκου τους μέχρι το 2100, παρά τη διαφορετική επίδραση που ασκεί η κλιματική αλλαγή σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ειδικότερα, οι παγετώνες σε Άλπεις και Νέα Ζηλανδία θα περιοριστούν σε βαθμό μεγαλύτερο του 70%.
Οι ερευνητές τονίζουν τις «τεράστιες επιπτώσεις» της εξέλιξης αυτής στη διαθεσιμότητα των περιφερειακών υδάτων, καθώς και στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η εξαφάνιση των παγετώνων απειλεί τα αποθέματα νερού πόλεων όπως το Κατμαντού του Νεπάλ και της Λα Παζ στη Βολιβία, που στηρίζονται κυρίως στο νερό που λιώνει από τους παγετώνες για κατανάλωση.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά, που διεξήγαγαν την έρευνα, προβλέπουν ότι το λιώσιμο των παγετώνων θα οδηγήσει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 8.7-16.1cm μέχρι το 2100.
«Το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η συμβολή στην άνοδος της στάθμης της θάλασσας ανέρχεται μέχρι και σε 16cm μόνο από το λιώσιμο των παγετώνων. Η εκτίμηση αυτή μπορεί να είναι μικρή, καθώς δεν έχει υπολογιστεί η απώλεια πάγου από την αποκόλληση – όταν ένα κομμάτι πάγου πέφτει στη θάλασσα», δήλωσε η Dr Valentina Radic, μία από τους συντάκτες της μελέτης.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερη, ωστόσο, εξαιτίας των επιπτώσεων του λιωσίματος των στρωμάτων πάγου σε Γροιλανδία και Ανταρκτική και της θερμικής εξάπλωσης στον ωκεανό.
Ο Dr Murray Simpson, ερευνητής του Oxford University Centre for the Environment, τόνισε πως «όλες οι έρευνες από το 2007 δείχνουν ξεκάθαρα ότι συνολικά η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 1-2 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα».