Τα ποσοστά αυτισμού είναι πολύ υψηλότερα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια και μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και της Ουτρέχτης, εξέτασε την υπόθεση ότι ο αυτισμός ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα ενός ‘εξαιρετικά αντρικού εγκεφάλου, επηρεασμένου από την έκθεση σε αντρικές σεξουαλικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου στη μήτρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘PNAS’, έρχονται να προστεθούν στη θεωρία ότι η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του αυτισμού. Πάντως, ο ακριβής συνδυασμός γενετικών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων που οδηγούν στον αυτισμό είναι ακόμα ασαφής.
Στην εν λόγω μελέτη, δόθηκε σε 16 εθελοντές μια δόση τεστοστερόνης για να διαπιστωθεί αν επηρεάζεται την ικανότητα συμπόνιας, κάτι που συνδέεται με τον αυτισμό. Πράγματι αυτοί που έλαβαν τεστοστερόνη είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρίνουν τη διάθεση εκφράσεων προσώπων σε φωτογραφίες. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ενδεχομένως ‘κλειδί’ είναι η έκθεση στην τεστοστερόνη κατά την εμβρυική ζωή. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τους άντρες και συγχρόνως λιγότερα περισστατικά αυτισμού. Σε τεστ ‘διαβάσματος μυαλού’, στα οποία εθελοντές κοιτούν φωτογραφίες προσώπων και προσπαθούν να μαντέψουν τη διάθεση των ανθρώπων που απεικονίζονται, οι γυναίκες είχαν καλύτερη επίδοση σε σχέση με τους άντρες. Ωστόσο η δόση τεστοστερόνης προκάλεσε σημαντική μείωση στο πλεονέκτημα ‘διαβάσματος του μυαλού’ στις γυναίκες.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι γυναίκες με τη χειρότερη επίδοση στο τεστ μετά από μια δόση τεστοστερόνης ήταν αυτές που το μήκος των δακτύλων τους έμοιαζε περισσότερο με των αντρών. Η τεστοστερόνη έχει δειχτεί από άλλες μελέτες ότι επηρεάζει διαφορετικά το μήκος του δείκτη και του τέταρτου δακτύλου στα δύο φύλα. Ο ερευνητής Jack van Honk, δήλωσε ενθουσιασμένο από τη μελέτη αυτή επειδή υποδεικνύει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης πριν τη γέννηση μπορούν να έχουν επίδραση στην μετέπειτα διάρκεια της ζωής.