Άνθρωποι με μεταβολικό σύνδρομο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να το αναστρέψουν, αν ακολουθούν υγιεινή διατροφή, αναφέρει νέα έρευνα.Η Dr. Alice Lichtenstein, ειδικός στη διατροφή, από το Πανεπιστήμιο Tufts, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι πρόκειται για τη συνολική διατροφή και όχι για ξεχωριστά συστατικά της, που έχει σημασία. Η Dr. Tasnime N. Akbaraly, του University College του Λονδίνου, εξέτασε την υπόθεση αν η στενή υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο.
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες AHEI, ερευνητών της Σχολής του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκαν το 2002, δίνεται έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων σιτηρών έναντι κατεργασμένων, άσπρου κρέατος αντί κόκκινου και άφθονων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σόγιας.
Η Akbaraly μελέτησε 339 ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν τα 56 έτη. Μετά από 5 χρόνια σχεδόν οι μισοί δεν είχαν πια μεταβολικό σύνδρομο. Άνθρωποι που ακολουθούσαν περισσότερο στενά την υγιεινή διατροφή είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο.
Σε ανθρώπους με κεντρική παχυσαρκία, με περίμετρο μέσης άνω των 102 εκ. στους άντρες και 88 στις γυναίκες, όσοι ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν ανακάμψει από το μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με όσους ακολουθούσαν την πιο ανθυγιεινή διατροφή. Η υγιεινή διατροφή επίσης είχε ισχυρότερη επίδραση σε ανθρώπους που ξεκίνησαν με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Εκτός από τη σωστή διατροφή, δήλωσε η Lichtenstein, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι η τακτική άσκηση αποτελεί επίσης σημαντικό συστατικό της διατήρησης της υγείας της καρδιάς.