Η σεροτονίνη επηρεάζει τις ερωτικές προτιμήσεις

Το μόριο της σεροτονίνης

Η σεροτονίνη, μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, φαίνεται να ελέγχει τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τουλάχιστον στα αρσενικά ποντίκια.

Τα τρωκτικά μπορούν να γίνουν αδιάφορα απέναντι στα θηλυκά, δείχνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για άλλα αρσενικά όταν υπάρχει έλλειψη σεροτονίνης, όπως αποκάλυψαν πειράματα Κινέζων επιστημόνων.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ο γνωστός νευροδιαβιβαστής παίζει ρόλο στη ερωτική ζωή ενός θηλαστικού, αν και άλλοι επιστήμονες συστήνουν επιφύλαξη και αυτοσυγκράτηση για την εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων, σχετικά με τη σημασία της ανακάλυψης, για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

«Κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί ότι η σεροτονίνη μπορεί να εμπλέκεται στις σεξουαλικές προτιμήσεις», δήλωσε ο κινεζικής καταγωγής ερευνητής Ζου-Φενγκ Τσεν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις.

Η έλλειψη σεροτονίνης

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γι Ράο του Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Πεκίνου, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό “Nature”, διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά πειραματόζωα, στα οποία υπήρχε έλλειψη σεροτονίνης, έχασαν το ενδιαφέρον τους για τα θηλυκά.

Όταν αυτά τα ποντίκια -τα οποία είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε ο εγκέφαλός τους να μην έχει αρκετά κύτταρα που παράγουν σεροτονίνη- κλήθηκαν να διαλέξουν μεταξύ συντρόφων στο ίδιο κλουβί, δεν έδειξαν κάποια προτίμηση είτε στα θηλυκά, είτε στα αρσενικά (τα μισά περίπου μεταλλαγμένα ποντίκια προτίμησαν να έρθουν σε ερωτική επαφή με άλλα αρσενικά).

Όταν ένα αρσενικό ποντίκι εισήχθη στο κλουβί ενός άλλου αρσενικού ποντικιού με την μειωμένη σεροτονίνη, τότε το τελευταίο ήταν πιθανό να επιθυμήσει να συνευρεθεί με το ομόφυλό του και να βγάλει κραυγές πρόσκλησης, κάτι που συνηθίζει, υπό κανονικές συνθήκες, να κάνει όταν επιθυμεί επαφή με θηλυκό.

Η προτίμηση, πάντως, για τα θηλυκά κατέστη δυνατόν να αποκατασταθεί, όταν εισήχθη πρόσθετη σεροτονίνη στον εγκέφαλο αυτών των τροποποιημένων πειραματόζωων.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα αν η σεροτονίνη επηρεάζει ανάλογα και τη συμπεριφορά των θηλυκών ποντικιών.

Οι ερευνητές, ωστόσο, διευκρίνισαν ότι το “φλερτ” στο εργαστήριο μεταξύ αρσενικών ποντικιών, λόγω έλλειψης σεροτονίνης, δεν μπορεί να αντιστοιχιστεί με την ανθρώπινη ομοφυλοφιλία. Παραμένει, έτσι, ακόμα ανοιχτό το ζήτημα αν ο νευροδιαβιβαστής έχει κάποια  επίδραση στον άνθρωπο.

Η σεροτονίνη μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), παίζοντας ρόλο σε πολλές λειτουργίες, όπως ο ύπνος, η τροφή, η επιθετικότητα, η ψυχική διάθεση κ.ά. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνήθως αυξάνουν το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και έχει αναφερθεί ότι, των πιθανών παρενεργειών είναι ότι μειώνουν τη ερωτική επιθυμία.

Δείτε επίσης