Τα μήλα φθείρουν τα δόντια!

Τα μήλα προκαλούν φθορές στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη λόγω υψηλών επιπέδων οξύτητας στο στόμα. Αυτό αναφέρουν ειδικοί του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής στο King’s College του Λονδίνου οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να είναι ως και τέσσερις φορές πιο καταστρεπτική για τα δόντια σε σύγκριση με την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.  Σύμφωνα με τη μελέτη των βρετανών επιστημόνων επιβαρυντική για τα δόντια μπορεί να είναι επίσης η κατανάλωση κρασιού και μπίρας, ωστόσο οι πίκλες και το γκρέιπφρουτ (που δεν καταναλώνονται βέβαια τόσο συχνά) δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τα δόντια.

«Δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πώς το τρώμε» αναφέρει ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπάρτλετ, επικεφαλής της μελέτης και προσθέτει: «Οι γιατροί σημειώνουν ορθά ότι τα μήλα κάνουν καλό στην υγεία, ωστόσο εάν κάποιος τρώει μήλο με αργούς ρυθμούς, τα υψηλά επίπεδα οξύτητας που δημιουργούνται στο στόμα μπορούν να βλάψουν τα δόντια. Την ίδια στιγμή τα αναψυκτικά και κυρίως τα τύπου κόλα που έχουν συνδεθεί με φθορά των δοντιών δεν φάνηκε από τη μελέτη μας να αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών».

Βλάβες στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους ο καθηγητής Μπάρτλετ και η ομάδα του διερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ της φθοράς των δοντιών σε διαφορετικά σημεία του στόματος καθώς και της διατροφής περισσότερων από 1.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 ως 30 ετών. Αναζήτησαν τυχόν βλάβες στην επιφάνεια της αδαμαντίνης των δοντιών (σε βάθος 2 χιλιοστών από την επιφάνεια του δοντιού) καθώς και στην οδοντίνη, την κύρια δομή του δοντιού κάτω από την αδαμαντίνη. Συνέκριναν στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία με τη διατροφή του κάθε εθελοντή ή εθελόντριας.

Οπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν μήλα είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βλάβες στην οδοντίνη – την ίδια στιγμή όσοι κατανάλωναν ανθρακούχα ποτά δεν παρουσίαζαν επιπλέον κίνδυνο καταστροφής των δοντιών.

Και οι φρουτοχυμοί φάνηκε να τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο φθοράς στην αδαμαντίνη και συγκεκριμένα στο επάνω μέρος των δοντιών κοντά στα ούλα ενώ η μπίρα, που είναι όξινη, αύξανε τις πιθανότητες καταστροφής της οδοντίνης κατά τρεις φορές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα μήλα περιέχουν ως και τέσσερις κουταλιές ζάχαρη , γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση αυξημένων επιπέδων οξέων στο στόμα.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η δρ Γκλένις Τζόουνς, διατροφολόγος στο Τμήμα Ερευνας της Ανθρώπινης Διατροφής στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Βρετανίας δήλωσε: «Τα φρούτα μπορεί να είναι όξινα και προφανώς περιέχουν ζάχαρη, ωστόσο δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τον πληθυσμό από το να καταναλώνει φρούτα και χυμούς φρούτων».Η ειδικός συμπλήρωσε ότι μια καλή συμβουλή είναι η κατανάλωση των μήλων να συνοδεύεται από λίγο γάλα ή τυρί που περιέχουν αμφότερα ασβέστιο. Και αυτό διότι το ασβέστιο εξουδετερώνει τα οξέα.

Μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν η κατανάλωση νερού αμέσως μετά την κατανάλωση του μήλου, αφού το νερό «ξεπλένει» το στόμα. «Παράλληλα το να πίνει κάποιος χυμούς φρούτων με καλαμάκι αποτελεί έναν τρόπο προστασίας των δοντιών. Και το βούρτσισμα των δοντιών πριν την κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να βοηθήσει καθώς δημιουργεί ένα ‘φράγμα’ μεταξύ της τροφής και των δοντιών».

Δείτε επίσης