Τα μήλα ρίχνουν τη χοληστερίνη

Δύο μήλα την ημέρα ρίχνουν σημαντικά τη χοληστερίνη τουλάχιστον στις γυναίκες. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στις ΗΠΑ οι οποίοι σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics» σημειώνουν ότι δύο μήλα την ημέρα επί έξι μήνες μείωσαν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) 25%.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα παλαιότερα τα οποία έχουν δείξει ότι τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά των γυναικών. Ωστόσο η τελευταία μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να ωφελήσει μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Πριν την εμμηνόπαυση οι γυναίκες φαίνεται να διαθέτουν μια σχετική φυσική ανοσία στις καρδιοπάθειες καθώς εμφανίζουν πολύ μικρότερα ποσοστά καρδιακών νόσων σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο μετά τα 50 έτη τα ποσοστά καρδιοπαθειών «εκτοξεύονται» και στο γυναικείο φύλο.

Mήλα και χοληστερίνη

Οι ερευνητές από τη Φλόριδα θέλησαν να δουν αν δύο μήλα την ημέρα θα μπορούσε να έχει επίδραση στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών στις γυναίκες.

Παρακολούθησαν 160 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση και ζήτησαν από τις μισές να καταναλώνουν 75 γραμμάρια αποξηραμένα μήλα την ημέρα– ποσότητα αντίστοιχη με εκείνη δύο μεσαίων σε μέγεθος φρέσκων μήλων.

Οι υπόλοιπες γυναίκες κατανάλωναν αντίστοιχη ποσότητα σε ξερά δαμάσκηνα κάθε ημέρα. Κάθε εθελόντρια υποβαλλόταν σε εξετάσεις αίματος κάθε τρεις μήνες επί ένα έτος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης (χοληστερίνης) έπεσαν κατά 9% και εκείνα της «κακής» LDL χοληστερίνης κατά 16% στην ομάδα κατανάλωσης των μήλων. Εξι μήνες από την αρχή της μελέτης τα επίπεδα χοληστερίνης των συγκεκριμένων γυναικών ήταν ακόμη χαμηλότερα: ο ολική χοληστερίνη είχε πέσει κατά 13% και η LDL κατά 24%. Δεν παρουσιάστηκε πάντως περαιτέρω μείωση της χοληστερίνης στους επόμενους έξι μήνες ως το τέλος της μελέτης.

Σε ό,τι αφορούσε την ομάδα που κατανάλωνε ξηρά δαμάσκηνα, σε αυτή εμφανίστηκε μια μικρή μείωση της χοληστερίνης αλλά σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη που προσέφεραν τα μήλα.

Οι ερευνητές σημειώνουν στη δημοσίευσή τους ότι «η κατανάλωση δύο μέτριων μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στις γυναίκες ήδη από το πρώτο τρίμηνο».

Να σημειωθεί ότι μαζί με τα μήλα, πολλά άλλα τρόφιμα, όπως καρύδια και αμύγδαλα, ψάρια, ελαιόλαδο, είναι σε θέση να μειώσουν αρκετά τη χοληστερίνη, και ιδιαίτερα η βρώμη.

Μήλα και καρκίνος του παχέος εντέρου

Η κατανάλωση μήλων έχει πάντως συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία. Πολωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε ότι δύο μήλα την ημέρα μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ από άλλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου St George στο Λονδίνο προέκυψε ότι η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται στους μεσήλικους άνδρες αν τρώνε έστω ένα μήλο την ημέρα.

Δείτε επίσης