Σύνδρομο Hughes: Η ασπιρίνη αποτρέπει τις αποβολές

Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει πολλές εγκύους, υποστηρίζει ο καθηγητής Γκράχαμ Χιουζ από το Νοσοκομείο London Bridge – από τον οποίο έλαβε την ονομασία του το σύνδρομο Hughes, που αφορά στην αυξημένη πηκτικότητα του αίματος που (μεταξύ άλλων) οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες αποβολές ή πρόωρους τοκετούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ημερήσια λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά στην περίπτωση γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο Hughes, αποτρέποντας τις αποβολές.

Ο καθηγητής παρουσίασε τις θέσεις του στο πλαίσιο συνεδρίου του Royal College of Physicians, λέγοντας πως μια τέτοια λύση θα μπορούσε να βγάλει από τη δύσκολη θέση πολλές γυναίκες οι οποίες παρά το γεγονός ότι δεν εξετάζονται για το συγκεκριμένο σύνδρομο, αδίκως «φορτώνονται» τον τίτλο των «αναπαραγωγικά ανίκανων» και εξωθούνται σε δύσκολες και υπερβολικά ακριβές θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

«Πολλές γυναίκες έχουν βιώσει 12 έως 15 αποβολές προτού εντοπιστεί το πραγματικό πρόβλημα, γεγονός πραγματικά τραγικό καθώς στην προκειμένη περίπτωση η λύση είναι τόσο απλή» υποστηρίζει ο δρ Χιουζ.

Βάσει των ευρημάτων του, ακολουθώντας τη θεραπεία ασπιρίνης μια γυναίκα που πάσχει από σύνδρομο Hughes μπορεί να εκτοξεύσει το ποσοστό επιτυχούς κύησης  από κάτι λιγότερο από 20%, στο 75-80%.

«Εάν επρόκειτο για την κόρη μου, μετά την πρώτη κιόλας αποβολή θα την έστελνα για εξετάσεις – είναι πολύ οικονομικές καθώς πρόκειται για μια απλή εξέταση αίματος» καταλήγει ο ειδικός.

Δείτε επίσης