Το λίπος προτιμά την κοιλιά μετά την εμμηνόπαυση

lipos koilia emmhnopaushΤο συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Diabetes” είναι ότι το γυναικείο σώμα αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή τροποποιείται η δραστηριότητα ορισμένων πρωτεϊνών και ενζύμων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποθήκευση του λίπους. Αυτή η αλλαγή σε συνδυασμό με τα μειωμένα οιστρογόνα κάνουν τις γυναίκες να αποθηκεύουν λίπος στην μέση (κοιλιά) μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες συνήθως συσσωρεύουν το περιττό λίπος στους γοφούς και στους μηρούς, ενώ οι άνδρες τείνουν να το έχουν στην κοιλιά. Μετά την εμμηνόπαυση, όμως, πολλές γυναίκες αποκτούν σώμα που μοιάζει ολοένα περισσότερο με το ανδρικό, δηλαδή συσσωρεύουν και αυτές το λίπος στην κοιλιά. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι κάποιο ρόλο πρέπει να παίζει η ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, η παραγωγή των οποίων μειώνεται κατακόρυφα μετά την εμμηνόπαυση.

Το σημαντικότερο είναι πως η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, διότι το λίπος στην κοιλιά και κυρίως αυτό που αποθηκεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα (όχι τόσο αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι εκείνο στους γοφούς διότι προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που ανοίγουν τον δρόμο για καρδιοπάθεια, μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.

«Το λίπος που αποθηκεύεται στους γοφούς και στους μηρούς είναι σχετικά αβλαβές», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σύλβια Σαντόζα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης της Άσκησης του Πανεπιστημίου Concordia, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

«Το λίπος στην κοιλιά όμως έχει συσχετισθεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, ακόμα και με ορισμένους καρκίνους. Δεδομένων των κινδύνων, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η πτώση των οιστρογόνων, που χαρακτηρίζει την εμμηνόπαυση, ενεργοποιεί τις αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους», πρόσθεσε.

Οιστρογόνα και πρωτεϊνες

Όπως γράφουν η δρ Σαντόζα και οι συνεργάτες της στην μελέτη τους συμμετείχαν 23 γυναίκες, με ανάλογο σωματικό βάρος, ύψος και σύσταση σώματος, άλλες εκ των οποίων βρίσκονταν πριν και άλλες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποθήκευση λίπους στις δύο ηλικιακές ομάδες και την εξέτασαν σε κυτταρικό επίπεδο. Έτσι ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση γυναίκες, ορισμένες πρωτεΐνες και ένζυμα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποθήκευση του λίπους ήταν πιο ενεργές. Με άλλα λόγια, τα λιπώδη κύτταρα των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση αποθήκευσαν περισσότερο λίπος, ενώ οι καύσεις του περιορίζονταν. Το εύρημα υποδηλώνει πως όχι μόνο τα μειωμένα οιστρογόνα ενθαρρύνουν τα λιπώδη κύτταρα να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος, αλλά αυτά επιδεικνύουν «απροθυμία» να το δαπανήσουν.

«Τα ευρήματά μας σε συνδυασμό μεταξύ τους αφ’ ενός εξηγούν γιατί συχνά αλλάζει η μορφή του γυναικείου σώματος μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και γιατί καθίσταται πιο δύσκολο το αδυνάτισμα», τόνισε η δρ Σαντόζα.

Δείτε επίσης