Αρχίζει στις 16-5-2013 η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Την πρώτη της στρογγυλή επέτειο γιορτάζει αύριο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κλείνοντας 10 χρόνια παρουσίας στη συμπρωτεύουσα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης με τη μελωδική παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 60 μουσικών που θα ερμηνεύουν γνωστές συνθέσεις Άγγλων συνθέτων, προς τιμήν της Μεγάλης  Βρετανίας που είναι η φετινή τιμώμενη χώρα.

Συνολικά για τέσσερις ημέρες, έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η Θεσσαλονίκη γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που κατά χιλιάδες σπεύδει στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO για το ετήσιο ραντεβού του βιβλίου. Ο εμπορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης αναδεικνύεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, μέσα από ένα πλούσιο, ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Τιμώμενη χώρα είναι η Μεγάλη Βρετανία και με αφορμή το γεγονός έρχονται στη Θεσσαλονίκη 10 σημαντικοί εκπροσώπους της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας. Το ειδικό περίπτερο θα αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες καθώς θα παραστούν διάσημοι συγγραφείς, όπως ο Τζόναθαν Κόου, ο Άντριου Κρούμι και η Βικτόρια Χίσλοπ.

Δεύτερος ισχυρός πυλώνας της ΔΕΒΘ είναι το περίπτερο Κ.Π. Καβάφη καθώς και το ειδικό αφιέρωμα που έχει σχεδιαστεί με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα ποιητή.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 200 εκδότες αλλά και πολιτιστικοί οργανισμοί και πνευματικοί φορείς που δηλώνουν «παρών» παρουσιάζοντας μια ευρεία γκάμα από σύγχρονες επιλογές θεματικών, τίτλων και συγγραφέων τους. Προέρχονται από την εγχώρια αγορά βιβλίου αλλά και από 18 διαφορετικές χώρες (Αίγυπτος, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία).

Τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης ενισχύει επίσης η παρουσία 30 σημαντικών ξένων συγγραφέων που θα συνομιλήσουν με ομότεχνούς τους, θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις. Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν δέκα σημαντικοί Βρετανοί συγγραφείς, προσκεκλημένοι στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας, εννέα Βαλκάνιοι ποιητές στο πλαίσιο του 2ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης καθώς και οι συγγραφείς: δύο Γερμανοί, οι Kai Hensel και Rüdiger Schaper, τρεις Γάλλοι, οι Jean Marc Moura, Ygit Bener και Alessia Magliacane καθώς και ο Jean-Luc Hadji-Minaglou εκδότης του Lis et Parle, ο  Βάσκος Bernado Atzaga, η Ιταλίδα Chiara Gamberale, η Αυστραλή Swami Sivamurti Saraswati, η Αμερικανίδα Nicole Krauss, ο Αιγύπτιος ελληνιστής και μεταφραστής του Καβάφη δρ Χάμντι Ιμπραχίμ και ο Σουηδός σκηνοθέτης Carl-Henrik Svenstedt που θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του με καβαφικό θέμα («Reading Kavafy Forteen Poems»).

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης διεκδικεί το στοίχημα της γνωριμίας μεταξύ των λαών της Χερσονήσου του Αίμου. Συμμετέχουν ποιητές και ποιήτριες από 10 βαλκανικές χώρες (Βοσνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Αλβανία και Ελλάδα).

Η Παιδική Γωνιά θα δώσει την αφορμή σε χιλιάδες παιδιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σ’ επαφή και να νιώσουν τον παλμό της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής που απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες. Έχουν οργανωθεί 55 εκδηλώσεις με την παρουσία 35 συγγραφέων και εικονογράφων.

Οι επισκέπτες της 10ης ΔΕΒΘ μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης επαγγελματικές ημερίδες και συζητήσεις οργανωμένες από φορείς του κλάδου, εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης εντός κι εκτός εκθεσιακού χώρου, ομιλίες και συζητήσεις από άλλους φορείς («Κύριλλος και Μεθόδιος» και «Διάταγμα των Μεδιολάνων» από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, τιμητική εκδήλωση για τον πανεπιστημιακό και πνευματικό άνθρωπο της Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μαρωνίτη κ.ά.).

 

Δείτε επίσης