Πως θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αλλεργίας από τη γάτα

gata Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πως προκαλούνται οι αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους από την παρουσία μιας γάτας στο χώρο, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για προληπτική αντιμετώπιση των αλλεργιών στο μέλλον.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Immunology, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ εντόπισαν τον μηχανισμό που το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χρησιμοποιεί για να εντοπίσει τα αλλεργιογόνα της γάτας, συντελώντας σε συμπτώματα όπως το φτάρνισμα και ο βήχας.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν θεραπεία που θα στοχεύει τον μηχανισμό αυτό, παρέχοντας στους ασθενείς προληπτική θεραπεία.

Το δέρμα της γάτας

Η Δρ Κλερ Μπράιαντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν πρωτεΐνες που βρήκαν σε σωματίδια του δέρματος της γάτας, δηλαδή στα επιθήλια της γάτας, το συχνότερο αίτια της αλλεργίας στις γάτες.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα αλλεργιογόνα της γάτας ενεργοποιούν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό στον οργανισμό, με την παρουσία μιας κοινής βακτηριακής τοξίνης. Αυτό προκαλεί μια μεγάλη ανοσοποιητική αντίδραση στους πάσχοντες από την αλλεργία, με συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το φτέρνισμα και η ρινική καταρροή.

«Κατανοώντας βαθύτερα τον προκλητικό μηχανισμό, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε υπάρχοντα φάρμακα για άλλες παθήσεις, όπως η σήψη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία και την πρόληψη της αλλεργίας στις γάτες», εξηγεί η Δρ Μπράιαντ.

Μειώνοντας τα συμπτώματα της αλλεργίας στις γάτες

Παρότι οι γάτες περισσότερο από κάθε άλλο κατοικίδιο κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να ξύνονται και να φταρνίζονται, η αγάπη γι’ αυτές υπερισχύει της πρακτικότητας. Από τα 6 εκατομμύρια Αμερικανών που είναι αλλεργικοί στις γάτες το ένα τρίτο περίπου εξακολουθεί να έχει μία γάτα στο σπίτι.

Αν έχετε αλλεργίες στις γάτες, αλλά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τη γάτα σας, ακολουθήστε αυτές τις προτάσεις, για να σας βοηθήσουν να ζήσετε πιο άνετα στο σπίτι σας:

  • Πλένετε τη γάτα σας μία φορά την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να μειώσει το ποσοστό των προερχόμενων από τη γάτα αλλεργιογόνων που αιωρούνται στον αέρα περίπου κατά 90%.
  • Αποφύγετε τα χαλιά και τα έπιπλα με ύφασμα. Σφουγγαρίζετε το πάτωμα συχνά και σκουπίζετε χρησιμοποιώντας μία συσκευή με υψηλή απορροφητική ικανότητα.
  • Χρησιμοποιήστε μια συσκευή που φιλτράρει τον αέρα (ΗΕΡΑ), για να ελαττωθούν τα αλλεργιογονα της γάτας στη σκόνη. Αυτός ο τύπος καθαριστή του αέρα φαίνεται πως αφαιρεί τα περισσότερα μόρια σκόνης που περνούν από το φίλτρο.
  • Έχετε τη γάτα έξω από το σπίτι. Αν έχετε γάτα εκτός σπιτιού, αφήνετε την έξω, όσο περισσότερο γίνεται, και μην την αφήνετε να μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα και σε άλλους χώρους, όπου περνάτε πολύ χρόνο.
  • Αυξήστε τον εξαερισμό. Αυτό θα βοηθήσει να ελαττώσετε τα επίπεδα των αλλεργιογόνων. Αν εσείς ή κάποιος στο σπίτι σας έχετε άσθμα που πυροδοτείται από αλλεργία στη γάτα, είναι καλύτερο να βρείτε στη γάτα σας ένα νέο σπίτι. Η παρατεταμένη έκθεση σε αλλεργιογονα γάτας μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αεραγωγών ακόμα και μετά τη διακοπή της έκθεσης. Αφού βρείτε στη γάτα σας ένα νέο σπίτι, καθαρίστε σχολαστικά το σπίτι σας’ όμως θυμηθείτε, πως μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να εξαφανιστούν από τα χαλιά και τα έπιπλα με ύφασμα τα αλλεργιογονα της γάτας.

Δείτε επίσης