Η υγιεινή ζωή αυξάνει τα τελομερή και επιβραδύνει τη γήρανση

telomerh ghranshΗ υιοθέτηση της υγιεινής ζωής διαβίωσης μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και αναστρέψει την κυτταρική γήρανση του σώματος, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Δρ Ντιν Όρνις, και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet Oncology. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η υγιεινή ζωή, δηλαδή η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η χαλάρωση μπορούν να παρατείνουν τη γήρανση. Κι αυτό διότι αυξάνουν το μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή

Οι ερευνητές μελέτησαν 35 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, 10 από τους οποίους κλήθηκαν να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Όπως διαπιστώθηκε οι ασθενείς εμφάνισαν αισθητές κυτταρικές μεταβολές, με πιο χαρακτηριστική την επιμήκυνση των τελομερών, πρωτεϊνών που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και μειώνονται καθώς γερνάει ο άνθρωπος. Τα τελομερή προστατεύουν τις απώλειες και αλλοιώσεις των γενετικών πληροφοριών του DNA κατά τις συνεχείς κυτταρικές διαιρέσεις.
Όσο μικραίνουν τα τελομερή, τόσο τα κύτταρα γερνάνε και πεθαίνουν ταχύτερα, με συνέπεια οι άνθρωποι να γίνονται πιο ευάλωτοι σε διάφορες ασθένειες (καρδιοπάθεια, καρκίνος, άνοια κ.α.). Αντίθετα, όσο τα τελομερή παραμένουν μεγάλα σε μήκος, τόσο πιο υγιή και νεανικά παραμένουν τα κύτταρα.

Η μελέτη έδειξε ότι η υγιεινή ζωή επιδρά θετικά στο μέγεθος των τελομερών και άρα επιτρέπει στον άνθρωπο να γερνάει με πιο αργό ρυθμό. Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στην αρχή και στο τέλος της έρευνας μετά από πέντε χρόνια, διαπιστώνοντας ότι μεταξύ των 10 ανδρών που έκαναν υγιεινή ζωή, το μήκος των τελομερών είχε αυξηθεί 10% κατά μέσο όρο, ενώ αντίθετα το μήκος τους είχε μειωθεί 3% κατά μέσο όρο μεταξύ των υπολοίπων 25 ανδρών που δεν είχαν κάνει κάποια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Μάλιστα, όσο πιο πιστός παρέμενε κανείς στην τήρηση ενός υγιεινού προτύπου ζωής, τόσο μεγαλύτερη η αύξηση του μήκους των τελομερών.

Δεν είναι η μοναδική αιτία γήρανσης

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν αν η επιμήκυνση των τελομερών είχε οποιαδήποτε θετική επίπτωση στην έκβαση του καρκίνου του προστάτη, αλλά προτίθενται να το μελετήσουν στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Δρ Όρνις, «οι συνέπειες αυτής της σχετικά μικρής πιλοτικής μελέτης υπερβαίνουν τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Αν επιβεβαιωθούν από μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, τότε θα αποδειχτεί ότι αυτές οι ευρείες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ευρέως φάσματος ασθενειών, καθώς και του πρόωρου θανάτου».

Άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι ακόμα νωρίς να βγουν οριστικά συμπεράσματα και υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απίθανο η σταδιακή συρρίκνωση των τελομερών να αποτελεί τη μοναδική αιτία της γήρανσης και επισημαίνουν πως οι άνθρωποι διαθέτουν από τη φύση τους πολύ μικρότερα τελομερή από τους πιθήκους και τα ποντίκια, παρόλα αυτά ζουν πολύ περισσότερο.

Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή και παρουσιάζουν άγχος και στρες, μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη κυτταρική γήρανση με τη μορφή γρήγορης μείωσης του μήκους των τελομερών.

Δείτε επίσης