Τα υγιεινά αποτελέσματα του περπατήματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο έχουν αναγνωριστεί εδώ και χρόνια. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού και εμφράγματος περισσότερο έχει σημασία η διάρκεια του περπατήματος και όχι η ταχύτητα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Να σημειωθεί ότι το εγκεφαλικό και το έμφραγμα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στα άτομα τρίτης ηλικίας, κάτι που κάνει την πρόληψή τους επιτακτική.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι βρήκαν ότι αυτό που παίζει ρόλο στην υγεία των ηλικιωμένων είναι το πόσο συχνά πηγαίνουν για περπάτημα, είτε για βόλτα, είτε για δουλειές του σπιτιού.
Η μελέτη αναφέρει ότι όσοι περπατούν 1 ώρα τη μέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή κατά 30%, ενώ για εκείνους που περπατούν 3 ώρες τη μέρα ο κίνδυνος μειώνεται κατά 60%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων ηλικίας από 60 έως 80 ετών και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Stroke.
Σημασία έχει η διάρκεια
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το ότι δεν μπορούν να κινηθούν γρήγορα, αλλά να πηγαίνουν για περπάτημα όσο πιο συχνά μπορούν και στον ρυθμό που προτιμούν.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Barbara Jefferis, «το περπάτημα μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας για διάφορες δουλειές και μετακινήσεις, για τα ψώνια του σπιτιού, για αναψυχή κτλ».
Η μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες που περπατούσαν 8-14 ώρες την εβδομάδα είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτούς που περπατούσαν λιγότερο από 3 ώρες. Επίσης οι άνδρες που περπατούσαν πάνω από 22 ώρες την εβδομάδα είχαν 65% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.