Καλύτερη η προστασία της ασπιρίνης όταν λαμβάνεται το βράδυ

aspinikh kardia1Η καθημερινή δόση ασπιρίνης αποτελεί συνηθισμένη θεραπεία για όσα άτομα έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) και ισχαιμικό εγκεφαλικό. Αλλά έχει σημασία το πότε λαμβάνει κανείς την ασπιρίνη;

Τα άτομα που παίρνουν ασπιρίνη, πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο το βράδυ πριν πέσουν για ύπνο, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε καρδιολογικό συνέδριο στο Ντάλας. Η βραδινή λήψη της ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα περισσότερο σε σχέση με το αν λαμβάνεται σε διαφορετική ώρα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 290 άτομα τα οποία επέζησαν από έμφραγμα και έπαιρναν ασπιρίνη για να προφυλαχθούν από μια δεύτερη καρδιακή προσβολή.

Κάποιοι εξ αυτών λάμβαναν για διάστημα περίπου 3 μηνών ασπιρίνη πριν πέσουν για ύπνο και κάποιοι όταν ξυπνούσαν. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η λήψη ενός δισκίου ασπιρίνης 100 mg το βράδυ λειτουργεί πιο προστατευτικά από τη λήψη το πρωί.

Ασπιρίνη και θρόμβωση

Από το 1980 είναι γνωστό ότι τα εμφράγματα και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν πιο συχνά το πρωί σε σχέση με άλλες ώρες της ημέρας.

Κατά τις πρωινές ώρες αυξάνεται η δραστηριότητα των αιμοπεταλίων, των κυττάρων του αίματος που υπάρχουν για την πήξη του. Οι γιατροί θεωρούν πως αυτή είναι η αιτία των αυξημένων καρδιαγγειακών επεισοδίων το πρωί. Η ασπιρίνη είναι γνωστό ότι μειώνει τη τάση συγκόλλησης των αιμοπεταλίων δηλαδή τη θρόμβωση. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνει την αιμορραγία και οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν πρέπει να μη λάβουν ασπιρίνη για 5-7 μέρες πριν το χειρουργείο.

 «Τα υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών προσβολών. Αυτή η απλή μεταβολή στον χρόνο λήψης της ασπιρίνης, αντί για το πρωί το βράδυ, μπορεί να ωφελήσει εκατομμύρια ασθενείς που την καταναλώνουν σε καθημερινή βάση», αναφέρει ο Τόμπιας Μπόντεν, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια μελέτη για το χρόνο που πρέπει να λαμβάνεται η ασπιρίνη καθώς στο παρελθόν κανείς δεν είχε φανταστεί ότι η ώρα που λαμβάνεται το φάρμακο θα είχε σημασία.

Μια από τις παρενέργειες της ασπιρίνης είναι ότι προκαλεί αναστάτωση στο στομάχι ωστόσο οι ολλανδοί ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχουν μικρότερες επιπτώσεις όταν λαμβάνεται το βράδυ. Πάντως, οι ερευνητές δεν βρήκαν ότι η λήψη της ασπιρίνης το βράδυ μειώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που είχε παρατηρηθεί σε μια ισπανική μελέτη.

Δείτε επίσης