Ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια

tsimpouri 4 4Αν και τα τσιμπήματα από τσιμπούρια είναι συνήθως αβλαβή, μπορούν μερικές φορές να μεταδώσουν μολυσματικούς οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Εκτός από την ασθένεια Lyme (μπορρελίωση) και τον κηλιδοβλατιδώδη πυρετό των Βραχωδών ορέων τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν και άλλες λιγότερο συνηθισμένες ασθένειες.

Οι ασθένειες που ακολουθούν έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα και ενδείξεις, όπως ρίγη, πονοκέφαλο, πυρετό, έντονη εφίδρωση, μυϊκό πόνο, ναυτία και απώλεια βάρους. Η θεραπεία είναι συνήθως τα αντιβιοτικά.

Ανθρώπινη κοκκιοκυτταρική ερλιχίωση

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της ασθένειας ξεκινούν περίπου μία εβδομάδα μετά το τσίμπημα. Εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα του τσιμπήματος ενός τσιμπουριού μπορεί επίσης να εμφανιστούν αργότερα διάρροια, διαταραχή του επιπέδου συνηδήσεως και άλλα προβλήματα. Σε μερικές περιπτώσεις η πάθηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ανθρώπινη πιροπλάσμωση (μπαμπεσίωση)

Η ανθρώπινη πιροπλάσμωση είναι μία σπάνια ασθένεια που συμβαίνει συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών ή άτομα που δεν έχουν σπλήνα ή έχουν κατεστραμμένο σπλήνα. Η επώαση του μολυσματικού παράγοντα μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες μέχρι μήνες. Μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα για την ελονοσία, όπως η κινίνη. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσουν μετάγγιση αίματος.

Πυρετός Q

Μπορείτε να κολλήσετε πυρετό Q εισπνέοντας μολυσμένους κόκκους σκόνης και πίνοντας μη παστεριωμένο γάλα από μολυσμένα ζώα φάρμας. Υπάρχει εμβόλιο για τους ασθενείς που έχουν εκτεθεί πρόσφατα στην ασθένεια.

Τουλαραιμία

Η τουλαραιμία μπορεί να μεταδοθεί από τσιμπήματα τσιμπουριών, από κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά ή από μολυσμένο νερό. Ανάμεσα στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις Η.Π.Α. η πιθανότητα θανάτου είναι λιγότερο από 2%. Μπορεί να αντιμετωπισθεί με ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Δείτε επίσης