Νευρίνωμα Morton (Μόρτον)

neuroma morton 4Το νευρίνωμα Morton (Morton’s neuroma) είναι ένας μη καρκινικός (καλοήθης) όγκος ενός νεύρου στο πέλμα του ποδιού.

Ονομάζεται επίσης πελματιαίο νευρίνωμα. Πρόκειται για μία διόγκωση του ιστού που περιβάλλει το νεύρο που οδηγεί στα δάκτυλα.

Αυτή η πάθηση μπορεί να έχει προκληθεί από ερεθισμό, πίεση ή τραυματισμό. Συχνά αφορά χορευτές μπαλέτου.

Το βασικό σύμπτωμα είναι η αίσθηση ότι περπατάτε έχοντας ένα χαλίκι στο παπούτσι σας και νοιώθετε ένα έντονο πόνο κάτω από τα δάχτυλα (μετατάρσιο). Προκαλείται επίσης και αίσθημα καούρας ή αιμωδίες (μουδιάσματα) στην περιοχή των μεταταρσίων και των δακτύλων.

Αιτία του νευρινώματος, είναι η παγίδευση του μεσοδακτύλιου νεύρου στη βάση του μεταταρσίου. Κάθε πίεση στο πελματιαίο νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πάχυνση του νεύρου στην περιοχή αυτή και μια πολύ καλή αφορμή γι’ αυτό είναι τα στενά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια που σφίγγουν και στριμώχνουν τα δάχτυλα.

Επιπλέον ρόλο μπορεί να παίξουν η πλατυποδία και ο βλαισός μέγας δάχτυλος (κότσι). Η πάθηση εκδηλώνεται ως μεταταρσαλγία.

Σημεία και συμπτώματα

• Κάψιμο στο πρόσθιο μέρος του πέλματος που μπορεί να αντανακλά στα δάκτυλα.
• Μούδιασμα στα δάκτυλα.

Το νευρίνωμα του Morton είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Διάγνωση

Συνήθως δεν υπάρχει κάποιο εξωτερικό σημείο, όπως ένα εξόγκωμα. Ο γιατρός μπορεί να αισθανθεί με τα χέρια του μία μάζα ή να παρατηρήσει έναν ήχο κλικ μεταξύ των οστών του συγκεκριμένου πέλματος. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση και την ακτινογραφία της πελματιαίας περιοχής. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) και ο υπέρηχος επίσης θα δείξουν αν υπάρχει όγκος που πιέζει το νεύρο.

Πόσο σοβαρό είναι το νευρίνωμα του Morton; Η πάθηση προκαλεί ενόχληση, αλλά κατά τα άλλα δεν είναι σοβαρή.

Θεραπεία

Συνήθως η θεραπεία περιορίζεται στην προσωπική φροντίδα. Θα χρειαστούν σωστά, άνετα παπούτσια και ειδικοί πάτοι που θα κατασκευαστούν με πελματογράφημα.

Πρέπει να φοράτε σανδάλια ή υποδήματα που εφαρμόζουν σωστά και με επαρκή χώρο στο πρόσθιο μέρος. Να αποφύγετε τα τακούνια. Οι πρόσθετες επενδύσεις ή οι πάτοι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης του νεύρου.

Η συντηρητική θεραπεία αποδίδει στο 20-50% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλά και κάνουν αρκετούς ειδικούς να εκτιμούν ότι η χειρουργική θεραπεία είναι επιβεβλημένη. Η χειρουργική επέμβαση όμως δεν έχει πάντα απόλυτη επιτυχία και μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όμως είναι τα μουδιάσματα στις μεσοδακτύλιες πτυχές, η έλλειψη αισθητικότητας στην περιοχή και η δυσκολία βάδισης με ψηλά τακούνια.

Δείτε επίσης