Ουρικό οξύ: Πέντε λαθεμένες αντιλήψεις

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών και αποτελεί σήμερα σύνηθες παθολογικό πρόβλημα.

Στην κλινική πρακτική είναι συνήθεις ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργούν σύγχυση στο ευρύ κοινό και αποτελούν συχνά αιτίες πλημμελούς συμμόρφωσης των ασθενών σε ενδεικνυόμενες ιατρικές οδηγίες. Ιδιαίτερα συχνές είναι οι κάτωθι λανθασμένες αντιλήψεις.

Λάθος 1. Το ουρικό οξύ αυξάνει λόγω κακής διατροφής.

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών.
Οι πουρίνες αθροίζονται στο σώμα λόγω της ενδογενούς σύνθεσης των πουρινών που γίνεται ανεξάρτητα από την διαιτητική κατανάλωση πουρινών και λόγω εξωγενούς άθροισης μέσω τροφών (πχ. υπερκατανάλωση αλκοόλ, κρέατος, μανιταριών, οστρακοειδών).

Το παραγόμενο από τις πουρίνες ουρικό οξύ αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεφρών, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ένα τμήμα του αποικοδομείται κυρίως στο έντερο. Έτσι αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να υπάρχει λόγω κακής διατροφής και αυξημένης πρόσληψης πουρινών αλλά και λόγω ελαττωμένης αποβολής (π.χ. επί νεφρικής βλάβης) ή αυξημένης παραγωγής (π.χ. επί καρκινωμάτων).

Κατά τη σωστή ιατρική εξέταση πρέπει να διερευνηθεί η αιτία της αύξησης του ουρικού οξέος, πριν χορηγηθούν αυστηρά διαιτητικά προγράμματα ή φάρμακα.

Λαθος 2. Εάν έχω αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να πίνω πολύ νερό.

Εάν ο νεφρικός ηθμός λειτουργεί καλά και επομένως δεν υφίσταται πρόβλημα ελαττωματικής κάθαρσης λόγω κακής νεφρικής λειτουργίας, η καλή ενυδάτωση προσφέρει στα νεφρά την απαιτούμενη ποσότητα υγρών για να γίνει καλή διήθηση και διάλυση του ουρικού οξέος.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα της καλής έκπλυσης των ουροφόρων οδών ώστε να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι και λίθοι ουρικού οξέος.

Εάν ωστόσο υπάρχει νεφρική βλάβη η υπερπροσφορά υγρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, οίδημα, κυκλοφορική ανεπάρκεια, επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας και αύξηση ουρικού οξέος.

Λάθος 3. Το ουρικό οξύ έχει συμπτώματα γιατί προκαλεί βλάβες στα νεφρά και στις αρθρώσεις.

Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check up ρουτίνας.

Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο. Σε αρχικά στάδια βλαβών συμπτώματα επίσης μπορεί να μην υπάρχουν.

Λάθος 4. Όταν έχουμε αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να παίρνω πάντα φάρμακο.

Σε ήπιες περιπτώσεις αυξήσεων το αυξημένο ουρικό οξύ αυτό καθεαυτό μπορεί να μην έχει δυσμενείς επιδράσεις στον οργανισμό που εξετάζεται.

Κατά την διάρκεια της σωστής ιατρικής εξέτασης πρέπει να διερευνηθεί εκτός από τα αίτια της αύξησης, εάν το αυξημένο ουρικό οξύ κινδυνεύει να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό που εξετάζεται. Αυτό θα καθορίσει την αναγκαιότητα και το είδος της θεραπείας.

Λάθος 5. Εάν έχω αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να χάσω άμεσα βάρος.

Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι στην υπερουριχαιμία συνιστάται η ελάττωση του περιττού βάρους, η ένταξη σε προγράμματα δραστικής απώλειας βάρους συχνά αυξάνουν το ουρικό οξύ λόγω απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων πουρινών κατά την διάρκεια της ταχείας απίσχνασης.

Έτσι πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη νηστεία και ο άμεσος δραστικός περιορισμός των θερμίδων.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης