Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Με τον όρο στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης φυσιολογικής στύσης.
Στην επίτευξη και διατήρηση του φαινομένου της στύσης συνεργάζονται σύνθετοι οργανικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, τελικό καταληκτικό σημείο των οποίων είναι η πλήρωση του ανδρικού γεννητικού συστήματος με αίμα μετά από την κινητοποίηση των αντανακλαστικών της στύσης.
Κατά την αξιολόγηση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας πρέπει να διερευνάται εάν πρόκειται για ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία, στυτική δυσλειτουργία που έχει ως αφετηρία οργανική βλάβη ή εάν το πρόβλημα είναι μεικτής αιτιολογίας.
Το μεταβολικό σύνδρομο
Η πιο κοινή οργανική παθολογική κατάσταση που προκαλεί στυτική δυσλειτουργία και ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την αυξανόμενη συχνότητα των στυτικών προβλημάτων στον βιομηχανοποιημένο κόσμο είναι το μεταβολικό σύνδρομο.
Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί υποκατηγορία των μεταβολικών παθήσεων, παθήσεων δηλαδή που χαρακτηρίζονται από διαφόρων μορφών και ποικίλλουσας βαρύτητας διαταραχές του μεταβολισμού.
Τα άτομα που πάσχουν από μεταβολική δυσλειτουργία έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, λιπώδους διήθησης, άνοιας, καρκινωμάτων, υπέρτασης.
Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η κατάχρηση ζάχαρης και λιπαρών, οι υπερθερμιδικές δίαιτες, η καθιστική ζωή αλλά και τα φυτοφάρμaκα, οι ορμόνες, τα πρόσθετα, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων φαίνεται ότι μέσα από σύνθετες αλληλεπιδράσεις οδηγούν σε χρόνια μεταβολικά προβλήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί ολοκληρωμένα τα λίπη, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα συστατικά των τροφών.
Ιδιαίτερα, το συνδεόμενο με τη στυτική δυσλειτουργία ανδρικό μεταβολικό σύνδρομο, χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη παρουσία τριών ή περισσότερων από τις παρακάτω μεταβολικές διαταραχές:
- Kακοήθη κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα με περίμετρο μέσης στον άντρα ≥ 102 εκατοστά.
- Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος ≥ 150 mg / dL (ή λαμβάνεται φαρμακευτική θεραπεία για υπερτριγλυκεριδαιμία).
- Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL με HDL-C <40 mg/d.
- Αρτηριακή πίεση αίματος ≥ 130/85 mm Hg (ή λαμβάνεται φαρμακευτική θεραπεία για την υπέρταση)
- Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας ≥ 100 mg / dL (ή λαμβάνεται φαρμακευτικής αγωγής για την υπεργλυκαιμία).
Παθοφυσιολογικώς στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχει διαταραχή της διάθεσης της ινσουλίνης που πυροδοτείται από την αυξημένη αντίσταση των ιστών στην δράση της ινσουλίνης, η οποία συνοδεύεται από ανώμαλη εναπόθεση και λειτουργία του λιπώδους ιστού του οργανισμού.
Οι άντρες με μεταβολικό σύνδρομο αναπτύσσουν σε βάθος χρόνου δυσλειτουργία του ενδοθηλίου του αγγείου, το οποίο στη αλλοιώνεται λόγω της προσκόλλησης λιπιδίων και παραγόντων φλεγμονής. Το αποτέλεσμα είναι η διαταραγμένη αιμάτωση του ανδρικού γεννητικού συστήματος, η αδυναμία επαρκούς αιματικής πλήρωσης κατά τη συνουσία και η στυτική δυσλειτουργία.
Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές από ζωτικά αγγεία εκτός του γεννητικού συστήματος, όπως έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαλείπουσα χωλότητα. Η χρήση καπνού προάγει τις επιπλοκές που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.
Τα συμπτώματα
Το μεταβολικό σύνδρομο συνήθως δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται κατά την σοβαρή ιατρική παθολογική προληπτική εξέταση ή κατά την εμφάνιση κάποιας σοβαρής επιπλοκής (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στυτική δυσλειτουργία). Σπανιότερα και πριν την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών εμφανίζονται συμπτώματα που περιλαμβάνουν:
- Πόνους στο στήθος
- Πρήξιμο κοιλιάς-κοιλιακή παχυσαρκία
- Αυξημένη πείνα ή δίψα
- Συχνουρία
- Διαταραχές από το δέρμα με παρουσία ξανθελασμάτων μελανίζουσας ακάνθωσης
- Διαταραχές από τα μάτια με αμφιβληστροειδοπάθεια
- Συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας
Η διερεύνηση και η σωστή θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας.
Πρόληψη
Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από υγιείς άντρες για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου:
- Η συστηματική άσκηση είναι σημαντική. Μισή ώρα επιπλέον γρήγορο περπάτημα την ημέρα μερικές φορές είναι αρκετό για να ισορροπήσει τον μεταβολισμό. Μελέτες αναδεικνύουν ότι η φυσική κατάσταση συνδέεται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου με δοσοεξαρτώμενο τρόπο: Καθώς βελτιώνεται η φυσική κατάσταση μέσω της άθλησης μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου.
- Πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI). Ο δείκτης μάζας σώματος, ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους. ΒΜΙ κάτω του 18,5 είναι πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. Όταν έχετε ΒΜΙ=18,5-24,9, είστε φυσιολογικοί, ΒΜΙ=25-29,9 υπέρβαροι και πάνω από τριάντα παχύσαρκοι. Το BMI καθορίζεται για κάθε άτομο περαιτέρω, βάσει των ευρημάτων της ιατρικής εξετάσεως. Υψηλό ΒΜΙ είναι προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Η διατήρηση φυσιολογικού ΒΜΙ έχει επίσης βασικό ρόλο στην θεραπεία του συνδρόμου ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα που συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά, θώρακα και άκρα και έχουν ανδρικού τύπου κατανομή λίπους. Η ανδρική κατανομή λίπους είναι πιο βλαπτική για τον οργανισμό συγκριτικά με την γυναικείου τύπου συσσώρευση λίπους στους γλουτούς.
- Πρέπει να μην κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει ποικίλες επιδράσεις στο μεταβολισμό και ιδιαίτερα στην αντίσταση της ινσουλίνης-διάθεση του λίπους. Η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη και τις επιπλοκές του μεταβολικού συνδρόμου, μια επίδραση που είναι τουλάχιστον μερικώς οφείλεται στις πολυφαινόλες, που περιέχει. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ασκεί δυσμενές μεταβολικό αποτέλεσμα.
H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών και ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά. - Πρέπει να κάνουν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα, trans λιπαρά τυποποιημένα τρόφιμα κόκκινο κρέας τυποποιημένη φρουκτόζη και ζάχαρη. Η μεσογειακή διατροφή, η διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι και η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και χρησιμοποιεί ως πηγή ζωικής πρωτεΐνης το ψάρι αντί του κρέατος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου και των επιπλοκών του.
- Η εξασφάλιση επαρκούς και άνετου ύπνου είναι απαραίτητη για την πρόληψη και θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.
Μελέτες έχουν δείξει επιδείνωση του μεταβολικού συνδρόμου ακόμη και σε ασθενείς που δεν έχουν άπνοια ύπνου όταν υπάρχει στέρηση ύπνου ή ανεπαρκής χρόνος ύπνου. Μελέτες σε εργαζόμενους που κάνουν νυχτερινές βάρδιες και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, αναδεικνύουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw