Αφθώδης στοματίτιδα (άφθες)

afthes5Η αφθώδης στοματίτιδα είναι τα συνηθισμένα αλλά ενοχλητικά έλκη μέσα στο στόμα (άφθες).

Εμφανίζονται μόνα τους ή πολλά μαζί στην εσωτερική πλευρά των μάγουλων και των χειλιών, πάνω στη γλώσσα, στη βάση των ούλων και στο πίσω επάνω μέρος του στόματος (ουρανίσκου).

 Σημεία και συμπτώματα

  • Μικρά, επώδυνα, άσπρα έλκη μέσα στο στόμα.

Παρά τις πολλές έρευνες που έχουν γίνει, η αιτία παραμένει άγνωστη. Σήμερα πιστεύεται ότι το άγχος ή ο τραυματισμός των ιστών μπορεί να προκαλεί την εμφάνιση των αφθών.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένα φαγητά, όπως, για παράδειγμα, τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι ντομάτες και ορισμένα αμύγδαλα, μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ήπιοι τραυματισμοί, όπως το δάγκωμα στο εσωτερικό του στόματος, μπορεί να προκαλέσει μία άφθα.

Η αφθώδης στοματίτιδα μπορεί να είναι απλή ή σοβαρή. Ένας απλός τύπος μπορεί να εμφανιστεί 3 ή 4 φορές το χρόνο και να διαρκέσει 4 με 7 ημέρες. Η πρώτη εμφάνιση είναι μεταξύ των 10 έως 20 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε μικρότερα παιδιά.

Καθώς ένα παιδί ενηλικιώνεται, η αφθώδης στοματίτιδα εμφανίζεται όλο και πιο σπάνια και μπορεί να σταματήσει εντελώς. Φαίνεται να είναι πιο συχνή στις γυναίκες και μάλλον είναι κληρονομική.

Η σοβαρή αφθώδης στοματίτιδα είναι λιγότερο συχνή, αλλά αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να έχουν αυτές τις πληγές περίπου το μισό χρόνο. Καθώς επουλώνονται οι παλιές, εμφανίζονται νέες.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία είτε για την απλή είτε για τη σοβαρή αφθώδη στοματίτιδα. Οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι ακόλουθες πρακτικές μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση:

  • Αποφύγετε τα σκληρά, όξινα ή πικάντικα φαγητά, που μπορεί να αυξήσουν τον πόνο.
  • Βάλτε πάγο στις άφθες.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας προσεχτικά, για να αποφύγετε ερεθισμούς των αφθών.
  • Χρησιμοποιήστε ένα τοπικό αναισθητικό από το φαρμακείο.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με παρασκευάσματα από το φαρμακείο, όπως διάλυμα οξυζενέ.
  • Χρησιμοποιήστε ένα παυσίπονο από το φαρμακείο.

Για σοβαρές κρίσεις αφθώδους στοματίτιδας ο οδοντίατρος ή ο γιατρός μπορούν να σας χορηγήσουν μία αντιβακτηριακή αλοιφή, ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα, μία αλοιφή κορτικοστεροειδών ή ένα αναισθητικό διάλυμα που περιέχει υδαρή λιδοκαΐνη. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας, αν έχετε οξείες οδοντικές επιφάνειες ή οδοντικές συσκευές που μπορεί να προκαλούν τη στοματίτιδα.

Δείτε επίσης