Βυσσίνωση

Η βυσσίνωση είναι μία ασθένεια που μοιάζει με άσθμα και απαντάται μερικές φορές σε εργάτες παραγωγής βαμβακιού ή, σε μικρότερο βαθμό, λιναριού, γιούτας και νημάτων κάνναβης και σπάγκων.

Η βυσσίνωση, που είναι επίσης γνωστή και ως πυρετός της Δευτέρας (όρος που δεν ισχύει, αφού δεν επιφέρει πυρετό), προκαλείται και από την εισπνοή σκόνης από μπάλες βαμβακιού.

Τα άτομα που εργάζονται με βαμβάκι και άλλες ίνες κατά τη διάρκεια διαδικασιών καθαρισμού που προηγούνται του γνεσίματος -ξάσιμο, ανάμειξη και λανάρισμα- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συμπτώματα

Η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί λίγο μετά την πρώτη έκθεση ή μετά από χρόνια εργασίας στη βιομηχανία. Μπορεί να αισθάνεστε ένα σφίξιμο στο θώρακα σας προς το τέλος της ημέρας, τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα μετά το Σαββατοκύριακο, αν βέβαια δε δουλεύατε.

Στην αρχή τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας, αλλά στο 10 με 25% των προσβεβλημένων ατόμων το σφίξιμο στο θώρακα αρχίζει προοδευτικά να επιμένει για αρκετές ημέρες και τελικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα καθώς και κατά τις περιόδους των διακοπών.

Σημεία και συμπτώματα

  • Σφίξιμο στο στήθος.

Πόσο σοβαρή είναι η βυσσίνωση; Γενικά η βυσσίνωση δεν είναι σοβαρή. Αν όμως η νόσος επιμένει ή επιδεινώνεται, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νόσο, όπως εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Για να αποφύγετε τυχόν βλάβη στους πνεύμονες σας, θα πρέπει να σταματήσετε να εργάζεστε στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Όταν σταματήσει η έκθεση σας στις ίνες, η ασθένεια εξαλείφεται.

Θεραπεία

Βρογχοδιασταλτικά και αντιισταμινικά βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Δείτε επίσης