Πρωκτίτιδα

Η πρωκτίτιδα είναι μία φλεγμονή του ορθού, που μπορεί να προέρχεται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, ή να είναι εκδήλωση ελκώδους κολίτιδας ή νόσου του Crohn.

Σε μερικές περιπτώσεις η πρωκτίτιδα μπορεί να προέρχεται από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα από πρωκτική σεξουαλική επαφή. Η πρωκτίτιδα από σεξουαλική επαφή μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλους σεξουαλικούς συντρόφους. Η ακτινοθεραπεία, όπως στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, μπορεί να προκαλέσει πρωκτίτιδα, όπως και η μειωμένη παροχή αίματος στο ορθό (ισχαιμία).

Σημεία και συμπτώματα

  • Αίμα, βλέννα ή πύο στα κόπρανα.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Διάρροια.
  • Έντονος πόνος στο ορθό.
  • Πυρετός.

Μπορεί να έχετε μία συνεχή ανάγκη για αφόδευση ή αδυναμία αφόδευσης. Αν η φλεγμονή βρίσκεται πιο ψηλά στο έντερο (πρωκτοκολίτιδα), τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Διάγνωση

Μερικές φορές τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρωκτίτιδα αποτελούν ένδειξη για το πιθανό αίτιο της λοίμωξης. Η βλέννα, το αίμα ή το πύο στα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνουν μια φλεγμονή εξαιτίας βλεννόρροιας.

Αν τη λοίμωξη έχει προκαλέσει ο απλός ιός του έρπητα, μπορεί να έχετε υπερβολικό περιπρωκτικό πόνο και έλκη ή φουσκάλες γύρω από τον πρωκτό. Και στις δύο περιπτώσεις το δέρμα γύρω από τον πρωκτό μπορεί να φλέγεται και να έχετε κνησμό.

Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, να εξετάσει τα κόπρανα για λοιμώξεις και να εξετάσει το ορθό χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο σωλήνα με οπτικές ίνες (ενδοσκόπιο) που θα το εισαγάγει στο ορθό.

Πόσο σοβαρή είναι η πρωκτίτιδα; Ανάλογα με το αίτιο η φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπίζεται εύκολα ή δύσκολα. Οι βακτηριακές λοιμώξεις ανταποκρίνονται συνήθως στα αντιβιοτικά, όχι όμως οι ιογενείς.

Θεραπεία

Η θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης γίνεται συνήθως με αντιβιοτικά. Άλλες μορφές πρωκτίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστούν με υποκλυσμούς που περιέχουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία της πρωκτίτιδας που έχει προκληθεί από τον ιό του έρπητα, αν και ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ουσίες που μπορούν να ελέγξουν την εξάπλωση της λοίμωξης και να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα. Για την πρωκτίτιδα που έχει προκληθεί από κάποιο άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως η βλεννόρροια, η κατάλληλη θεραπεία για το νόσημα βοηθάει στην ίαση της.

Η πρωκτίτιδα που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn ή με την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με 5-αμινοσαλικυλικό οξύ ή κορτικοστεροειδή σε υπόθετα. Αυτές οι ουσίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στην πρωκτίτιδα που έχει προκληθεί από ακτινοθεραπεία, αν και αυτή είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Αν η αιμορραγία επιμένει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με λέιζερ, για να σφραγιστούν τα συγκεκριμένα αιμοφόρα αγγεία.

Δείτε επίσης