Καρκίνος του ενδομητρίου: Ο καφές προστατεύει τις υπέρβαρες γυναίκες

Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον τέσσερις καφέδες την ημέρα έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα για κίνδυνο του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ. Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν 2-3 καφέδες την ημέρα έχουν 7% μικρότερο κίνδυνο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μετα-ανάλυσης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη.

coffe endomhtrio 6Ο καρκίνος του ενδομητρίου, (του ενδοθηλίου της μήτρας) είναι μια συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και συνήθως εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση. Αρκετές περιπτώσεις σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος και τη  μακροχρόνια χρήση οιστρογόνων. Οι υπέρβαρες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν υψηλό κίνδυνο επειδή τα λιπώδη κύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Το κύριο σύμπτωμα είναι η αφύσικη κολπική αιμορραγία.

H καφεΐνη

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Marta Crous-Bou, αξιολόγησαν τα ευρήματα 19 μελετών που αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του ενδομητρίου.

Το  συμπέρασμα ήταν ότι ο καφές παρέχει προστασία μόνο στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες. Φάνηκε επίσης ότι η καφεΐνη είναι αυτή που παίζει ρόλο διότι ο ντεκαφεϊνέ δεν παρείχε όφελος.

Ο καφές πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης.

Η μελέτη εξέτασε και το τσάι, αλλά δεν βρήκε προστατευτική δράση.

Δείτε επίσης