Ψείρες στα γεννητικά όργανα (φθειρίαση του εφηβαίου)

pseira gennhtika 6Η Phthirus pubis, η ψείρα (φθείρα) των γεννητικών οργάνων, εντοπίζεται στην ηβική περιοχή, όπως και στις τριχωτές περιοχές των ποδιών, της κοιλιάς, του στήθους, των μασχαλών και των χεριών. Οι ψείρες του εφηβαίου μπορούν να μολύνουν επίσης τις βλεφαρίδες, τα φρύδια και το τριχωτό της κεφαλής.

Οι ψείρες είναι μικρά παρασιτικά έντομα που τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα. Υπάρχουν διάφορα είδη, αυτές που εντοπίζονται στο κεφάλι, στο σώμα και στη γεννητική περιοχή όπου είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος.

pseira dermaΟ ψείρες που ζουν στο τρίχωμα των γεννητικών οργάνων μοιάζουν με καβούρια, έχουν καφέ χρώμα (φωτογραφίες), μέγεθος περίπου 1,5-2 χιλιοστά και κολλάνε στο δέρμα με μεγάλη δύναμη. Προκαλούν κνησμό (φαγούρα) λόγω του σάλιου που εκκρίνουν και είναι ορατές ως μαύρα στίγματα. Όταν αποσπώνται από το δέρμα αρχίζουν και περπατούν, κι έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για κάποιο ζωύφιο. Επίσης ανιχνεύονται και τα αυγά τους που είναι άσπρου χρώματος και εναποτίθενται σε μικρούς σωρούς κοντά στις ρίζες των τριχών.

Η εξάπλωσή των ψειρών στα γεννητικά όργανα γίνεται με τη στενή σωματική επαφή και συνήθως μεταδίδεται σεξουαλικά.

Με διάγνωση της φθειρίασης του εφηβαίου πρέπει να ξεκινήσει μια αναζήτηση και για άλλα αφροδίσια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ασθένειας του ιού ΗIV.

Τα μολυσμένα σκεπάσματα είναι επίσης μια πηγή μόλυνσης. Οι κόνιδες (αυγά) των ψειρών του εφηβαίου προσκολλώνται στις τρίχες σε οξεία γωνία.

Πέρα από την παρουσία των ψειρών και των κόνιδων στις τρίχες, τα σημεία και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της προσβολής από την ψείρα του σώματος.

Περιστασιακά, μπλε κηλίδες στο δέρμα εμφανίζονται σε συσχέτιση με τη φθειρίαση του εφηβαίου. Αυτές οι δερματικές αλλοιώσεις, που ονομάζονται “maculae ceruleae”, εντοπίζονται κυρίως στα πλάγια του κορμού και στην εσωτερική πλευρές των μηρών. Κατά πάσα πιθανότητα προκαλούνται από την αλλοίωση των χρωστικών του αίματος.

Να σημειωθεί ότι η φθειρίαση δεν έχει σχέση με την ψώρα το οποίο είναι ένα άλλο παράσιτο.

Θεραπεία

Η θεραπεία της φθειρίασης του εφηβαίου είναι παρόμοια με εκείνη για τις ψείρες του κεφαλιού. Υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά φάρμακα που σκοτώνουν τις ψείρες με τοπική αγωγή. Μετά από κάθε θεραπεία ο ασθενής αλλάζει εσώρουχα και ρούχα.

Επειδή οι ψείρες ή τα αυγά μπορεί να παραμένουν σε ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, αυτά που χρησιμοποιήθηκαν 2-3 ημέρες πριν την θεραπεία, πλένονται σε πλυντήριο στο καυτό πρόγραμμα και σιδερώνονται.

Οι σεξουαλικοί σύντροφοι του ασθενούς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα.

Σε συμμετοχή των βλεφαρίδων, ένα παχύ στρώμα βαζελίνης θα πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές ημερησίως για 8 ημέρες, ακολουθούμενο από τη μηχανική απομάκρυνση τυχόν εναπομεινουσών κόνιδων.

Η φλουορεσκεΐνη είναι επίσης αποτελεσματική. Ενδύματα και σκεπάσματα θα πρέπει να πλένονται, να στεγνώνουν σε στεγνωτήριο και να σιδερώνονται.

Δείτε επίσης