Ανδρέας Καρταπάνης (δ.σ. του Υγεία): Στα όριά τους οι ιδιωτικές κλινικές

Και αυτή τη χρονιά ο όμιλος «Υγεία» κατάφερε να ισχυροποιήσει τα μεγέθη του, παρά την κρίση και την άσχημη οικονομική συγκυρία που ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

kartapanis andreasΑυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του «Υγεία», Ανδρέας Καρταπάνης, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση. Ωστόσο, επεσήμανε την πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις από την αύξηση στη φορολόγηση των κερδών από 26% στο 29% το 2015.

Η ήδη μειωμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων επιβαρύνθηκε από την επιβολή των clawback και rebate, τα οποία εξανέμισαν τα όποια ταμειακά διαθέσιμα του κλάδου.

Σημείωσε δε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αν και είχαν αποφασιστεί από την πλευρά της κυβέρνησης να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του 2015 τελικά πήραν παράταση μέχρι το 2018.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, οι ιδιωτικές κλινικές βρίσκονται πια στα όριά τους, ενώ επιπλέον δεν έχει υπογραφεί ακόμη η νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, παρότι η παλαιά ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι εντός του μήνα θα υπάρχει εξέλιξη (είτε θετική είτε αρνητική) στις διαπραγματεύσεις που ήδη γίνονται με το θεσμικό όργανο.

Όσον αφορά το γενικότερο οικονομικό κλίμα, ο κ. Καρταπάνης ανέφερε ότι παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο, λόγω των πρόσφατων οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, με κύρια την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

Για την τρέχουσα περίοδο, ανέφερε ότι βασικό μέλημα της διοίκησης παραμένει η διατήρηση και η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς που ελέγχει αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις συνέργειες που απορρέουν από τις θυγατρικές του ομίλου.

Σε οικονομικό επίπεδο αισιοδοξεί για την πορεία των μεγεθών, ενώ υπενθύμισε ότι πέρυσι ο ενοποιημένος τζίρος έκλεισε στα 220 εκατ. ευρώ από 217,5 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ το ΕΒΙΤDA (2015) διαμορφώθηκε στα 22 εκατ. ευρώ από 11,8 εκατ. ευρώ το 2014.

Δείτε επίσης