Ανδρέας Ξανθός: Αντιστροφή της πορείας περικοπών στις δαπάνες του ΕΣΥ

xanthos61Για αντιστροφή της πορείας περικοπής των λειτουργικών δαπανών στο ΕΣΥ έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ έκαναν αναφέρθηκαν στο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών επισημαίνοντας ότι οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ παράλληλα έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν φτάσει στα όρια του burn- out.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε: «Έχουμε αντιστροφή της συνεχιζόμενης περικοπής των λειτουργικών δαπανών για το ΕΣΥ. Από 1,388 δισεκατομμύρια, που ήταν το όριο αγορών το 2015, φέτος είναι 1,634 δισεκατομμύρια, ενώ η κρατική επιχορήγηση από το 1,025 πήγε στο 1,156. Επιπλέον, αυξήσαμε τα κονδύλια για την ΠΦΥ από τα 115 εκ. στα 150 εκατ. ευρώ και αυξήσαμε το κονδύλι για τους επικουρικούς γιατρούς και το επικουρικό προσωπικό: Στα νοσοκομεία από 34 εκατομμύρια, έγινε 60 εκατομμύρια και στην ΠΦΥ τα 12 εκατομμύρια, έγιναν 20 εκατομμύρια. Αυξήσαμε, επίσης, το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από τα 297 εκατ. € στα 335 εκατ. ευρώ και εξασφαλίσαμε 1,5 εκατ. ευρώ, ώστε να δώσουμε ως οικονομικό κίνητρο, μηνιαίο επίδομα ύψους 400 € σε 311 γιατρούς που υπηρετούν/ θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία ψήφισης του παράλληλου προγράμματος (21/02/2016).

Δείτε επίσης